Във връзка с откритата процедура по обществено обсъждане на предложената

...
Във връзка с откритата процедура по обществено обсъждане на предложената
Коментари Харесай

КФН разяснява текстовете на Наредбата за БОНУС МАЛУС

Във връзка с откритата процедура по публично разискване на препоръчаната от КФН Наредба за единните условия за коригирането на застрахователната награда, според от държанието на лидера на моторното транспортно средство, покрито от осигурителен контракт за наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, по член 490, алинея 5 от Кодекса за застраховането се породиха някои въпроси в медийни изяви и интернет. КФН разгласява уточнения по част от въпросите

Защо системата " бонус-малус " не се подписва на името на водачите и по този метод да регистрира тяхната лична отговорност и държание?

Отговор: Защото в България наложителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите се подписва по отношение на моторно транспортно средство. Правният режим в България разрешава обещано МПС да бъде прехвърляно на другиго единствено посредством нотариално удостоверен контракт, като това не се отразява в регистрите на Министерство на вътрешните работи. Автомобилът може в действителност да бъде владян от лице, друго от вписания притежател, единствено въз основата на документално пълномощие и може да бъде ръководен от всекиго единствено с устно позволение. Така се основава действителната опция голям брой на брой водачи да провокират пътно-транспортно произшествие с едно МПС. Има страни в Европейския Съюз, където в талона на автомобила категорично се вписват всички водачи, които имат право да го ръководят, и законът не разрешава водачи на обещано МПС да бъдат лица, които не са вписани в талона. Такава система разрешава при сключването на застраховката действително да се регистрират характерностите на действителните водачи на автомобила.

Система със подписване на застраховка единствено на лидера не съществува на никое място в границите на Европейския съюз. Европейското законодателство изисква категорично Гражданската отговорност да покрива отговорността на разположение, което ръководи кола, даже и без да е притежател. Също по този начин би трябвало да се покрива отговорността на лица, които ръководят съответното МПС без позволение (например при кражба) или без годно удостоверение за правоуправление. Това всъщност постанова застраховката да бъде обвързвана с избран автомобил.

Наред с това система на чиста лична застраховка гражданска отговорност (както при нотариуси и юристи например), ще сътвори други стопански усложнения. Да вземем за образец едно семейство, което има един автомобил, който се ръководи от двама или повече водачи, в най-честия случай брачен партньор и брачна половинка, а и някой различен член от семейството. Тогава за ръководството на този автомобил ще би трябвало да се заплащат повече от една застраховка.

При в този момент съществуващата нормативна уредба не е допустимо наложителната застраховка Гражданска отговорност да се подписва единствено на името на лидера и надлежно механизмът на системата " бонус-малус " не може да регистрира само и единствено държанието на даден лидер.

Защо малусът доближава до 400%, а бонусът единствено до 25%?

Отговор: Системата следва да остане платежоспособна и да покрива настъпилите вреди от застрахователни събития и след въвеждането на " бонус-малус ". Това значи, че по-малкият доход от добросъвестните водачи следва да се компенсира от по-голям доход от тези, които са направили нарушавания на пътя. Съгласно предоставената от Министерство на вътрешните работи статистика по-голямата част от водачите са изрядни и нямат регистрирани нарушавания или породени вреди и чисто математически процентът "
бонус " няма по какъв начин да бъде по-голям от % " малус ". Очаква се по-голямата част от притежателите на коли да бъдат в бонус класовете и да имат понижение на наградата. Тяхното понижение би трябвало да се компенсира с нарастването, плащано от по-тесен кръг хора, което обуславя и по огромния % на нарастване.

Защо се санкционират добросъвестни купувачи на коли, с които са осъществени голям брой пътно транспортни катастрофи или административни нарушавания ?

Отговор: Ако " бонус-малус " класът на колите не се резервира, системата ще бъде заобикаляна доста елементарно посредством официално прекачване на други лица без нарушавания, разнообразни от водача с доста нарушавания. Например, при насъбрани доста нарушавания татко може да трансферира автомобила си на своето малолетно дете или на различен непосредствен родственик, който няма регистрирани нарушавания.

При покупка на автомобил се планува купувачът елементарно и бързо да може да получи информация от Гаранционния фонд по отношение на статуса на автомобила, който го интересува, и да реши дали да купи тази кола или да желае отстъпка от цената, която да покрие разноските му за по-скъпата застраховка. Това ще бъде и в допълнение утежнение за притежателя на автомобил, който позволява доста административни нарушавания или предизвиква доста вреди при ръководството на автомобила, тъй като този притежател ще бъде усложнен да продаде автомобила си.

Защо системата няма да се ползва за коли държавна и общинска благосъстоятелност?

Отговор: Тези коли се застраховат въз основата на публични поръчки, в които всички транспортни средства се застраховат по лист, а не самостоятелно и по междинна цена. На процедура системата " бонус-малус " доста мъчно би могла да бъде съвместима с механизма на публичната поръчка. В някои от държавните ведомства даже не се афишират самостоятелни данни за МПС, за които се подписват застраховките и по този метод не може да се наблюдава самостоятелна история за тези съответни МПС.

Защо при старта на системата и изрядните водачи, и тези с нарушавания ще потеглят от равни позиции?

Отговор: Защото е прибавен правилото, че човек би трябвало да е осведомен авансово за възможни неподходящи стопански последствия за него от настъпването на промени в нормативната уредба. Чисто логичен изрядните водачи ще имат интерес да останат с такова държание на пътя, а нарушителите да поправят своето държание.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР