Във връзка с отделените материали по досъдебно производство на Специализирана

...
Във връзка с отделените материали по досъдебно производство на Специализирана
Коментари Харесай

Прокуратурата пусна още чатове Узунов-Бобоков

Във връзка с отделените материали по досъдебно произвеждане на Специализирана прокуратура и формираното ново за незаконно съдружие за търговия с въздействие, през днешния ден в Следствения отдел при СП е свикан за разпит П.Б., оповестиха от държавното обвиняване.

С оглед на оповестената информация, събрана след разбор на направена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, употребени от П.Б., от ръководителя на Върховния административен съд е изтънчено за послужване адм. дело № 11413/2018. Изискана е и информация за администрирането и придвижването на делото, както и информация за магистратите и чиновниците, активността на които е била обвързвана с неговото разглеждане.

При продължаващия разбор на огромния размер от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното умозаключение, е установена спомагателна връзка сред обвинения П.Б. и П.У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. Същата може да има връзки към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на Министерство на вътрешните работи, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в интервала 27.01.2017 година – 04.05.2017 година, а и като представител на администрацията на президента.

С оглед на високия публичен интерес и след позволение от наблюдаващите прокурори по реда на Наказателно-процесуален кодекс, Специализирана прокуратура разгласява снимков материал от осъществена връзка сред П.Б. и „ Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три обособени случая:

Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 година на съветски жител за придобиване на българско поданство. След извършено изявление, на 13.09.2018 година Съветът по поданство не е почел молбата за българско поданство, с оглед постъпило несъгласие от страна на Държавна организация „ Национална сигурност “, заради аргументи засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена посредством мобилно приложение, на 22 януари 2019 година П.Б. изпраща до „ Prezident-Pl. Uzunov” фотография на неуважената молба на съветския жител.

Вторият случай се отнася до серия от известия, при които П.Б. изпраща до „ Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български жител от либийски генезис, както и номера на заявление до шефа на Групово дело „ Национална полиция “ за заличаването на данните от масивите на Министерство на вътрешните работи, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията

в тази посока П.Б. и „ Prezident-Pl. Uzunov” реализират на 11-12 април 2019 година, 06 юни 2019 година и 06 ноември 2019 година Съобщенията от м. юни и м. ноември 2019 година на П.Б. до „ Prezident-Pl. Uzunov” съдържат фотоси на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е възложен от ГДНП при регистрирането на документа.

Третият случай се отнася до връзка, в която на 18 декември 2019 година П.Б. желае от „ Prezident-Pl. Uzunov” подпомагане за определяне собствеността на моторно транспортно средство. На 19 декември 2019 година „ Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б., че се касае за две МПС с марка „ Майбах “, благосъстоятелност на съответна компания за отдаване на коли чартърен.

Във връзка с горното е предоставено осъществяването на цялостна инспекция от ДАНС и от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ при Министерство на вътрешните работи. От Министерство на правораздаването и от Президентството на Република България са изискани за послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното произвеждане материали.

Ето ги и оповестените от прокуратурата чатове:



 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР