„Във връзка с очерталата се криза в българското здравеопазване, БСП

...
„Във връзка с очерталата се криза в българското здравеопазване, БСП
Коментари Харесай

БСП иска дискусия в НС за общинското здравеопазване

„ Във връзка с обрисувалата се рецесия в българското опазване на здравето, Българска социалистическа партия изпрати писмо до Цвета Караянчева с искане, в четвъртък да бъде проведена полемика в Народно събрание по проблемите на общинското опазване на здравето “.

Това съобщи зам.-председателят на Народно събрание и депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Валери Жаблянов на конференция в централата на партията. Той акцентира, че на тази полемика народните представители би трябвало да схванат за какво 31 общински лечебни заведения сега са в положение на банкрут, а може би и още толкоз ще ги последват.

„ Защо държавният бюджет, който беше признат единствено преди един месец, не можа да откри нужните средства за тях? Защо министър-председателят е в положение да дава обещание пари в първия миг, в който му ги изискат, от кое място се намират тези средства, откакто не са гласувани в държавния бюджет и за какво общинското опазване на здравето би трябвало да разчита на подаянията на изпълнителната власт? “, попита Жаблянов.

Според него няма община, която да не е пострадала и прикани министър Ананиев да отговори на тези въпроси.

„ Ако госпожа Караянчева откаже да провежда тази полемика, Българска социалистическа партия ще предложения всички тези организации в Народно събрание за разискване на този въпрос “, сподели още Валери Жаблянов.

Драгомир Стойнев: Българска социалистическа партия поддържа митинга на общинските лечебни заведения

„ Българска социалистическа партия поддържа митинга на общинските лечебни заведения, тъй като в случай че бяха признати предложенията на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” в бюджета за 2018 година, той щеше да бъде избегнат. Тази безочливост в областта на опазването на здравето от страна на ръководещите не може повече да продължава”, съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Драгомир Стойнев.

Той добави, че хората заплащат своите осигуровки и са правилни към страната, а в това време тя освен, че не обезпечава качествено и съвременно опазване на здравето, а изобщо не обезпечава такова.

„ Ние считаме, че би трябвало да има промяна и резистентен модел, който да докара до качествено опазване на здравето, да подсигурява достъп на българските жители до такова”, безапелационен бе Стойнев.

Той разгласи, че по тази тематика левицата ще желае спор с разнообразни организации в четвъртък в Народното събрание.

„ На тази среща ще се обсъдят проблемите в опазването на здравето и какви съответни политики би трябвало да се подхващат, с цел да бъде сферата реформирана. Надявам се, че госпожа Караянчева, с бързината, с която провежда срещата, на която ще се дискутира общественият пол - по този начин ще провежда и полемиката за общинското здравеопазване”, сподели още Стойнев.

Той съобщи, че към този момент 10 години ГЕРБ проучват обстановката, а тези разбори водят до отлив на експерти и закриване на лечебни заведения, което за жалост от време на време води и до гибел на пациенти. Народният представител сподели още, че най-важното за един жител е неговото здраве и по Конституция страната е длъжна да му обезпечи достъп до качествена услуга.

Георги Михайлов: Общинските лечебни заведения не одобряват да бъдат превърнати в здравни центрове

„ Народните представители, които са част от комисията по опазване на здравето, имахме тревожна среща с представители на Асоциацията на общинските лечебни заведения, на която още веднъж припомнихме нашите цели, разисквани месеци по-рано”, сподели националният представител от ПГ на "БСП за България " Георги Михайлов.

Той напомни предложенията на левицата, като едно от главните е общинските лечебни заведения да бъдат целево субсидирани в бюджета на Министерство на здравеопазването с 40 млн. лева, поради техните просрочени отговорности.

„ Освен това, да бъдат основани условия в новия народен рамков контракт за нов тип клинична пътека. Общинските лечебни заведения се намират директно до обитаемоте места, които са надалеч от огромните лечебни заведения. Там се лекуват хора с по-нисък обществен статус, които нямат опция да купуват медикаменти”, изясни Михайлов. Той бе безапелационен, че тези хора са оставени в неравностойно състояние като опция да получават качествена здравна помощ.

„ На второ място тези лечебни заведения биха могли да одобряват пациенти за долекуване”, добави националният представител.

По неговите думи общинските лечебни заведения не одобряват предлагането за трансформацията им в здравни центрове с по 20 кревати, което по никакъв метод не би дало качествена услуга.

„ Най-тежкото следствие от закриването на общинските лечебни заведения е обезлюдяването на регионите, в които са те”, съобщи националният представител.

Доц. Асен Златев: Необходим е нов модел на опазването на здравето, което да направи поврат в съществуващия безпорядък

„ Състоянието на нашето опазване на здравето е сериозно. Над 30 лечебни заведения не могат да извършват отговорностите си и да обслужват качествено жителите от съответните общини “, добави тематиката ръководителят на Съвета по опазване на здравето към Народно събрание на Българска социалистическа партия доцент Асен Златев.

„ Разтревожени сме от този факт и инициирахме необятна полемика в Съвета по опазване на здравето към Народно събрание на Българска социалистическа партия, в която да вземат участие Министерство на здравеопазването, БЛС, синдикати, експерти и здравни организации “, посочи той.

Според него е нужен нов модел на опазването на здравето, което ще направи поврат в този действителен безпорядък и непрестанно повишаване на недоволството. „ Здравето и здравното обслужване е гаранция за нашата национална сигурност “, безапелационен е Златев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР