Във връзка с очакваното влизане в чакалнята на еврозоната, председателят

...
Във връзка с очакваното влизане в чакалнята на еврозоната, председателят
Коментари Харесай

Самото приемане на еврото, няма никакво влияние върху цените и инфлацията

Във връзка с предстоящото влизане в чакалнята на еврозоната, ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова разяснява пред Българска национална телевизия, че с въвеждането на еврото в страните от централна и източна Европа не е имало разтърсвания.

Европа е основала механизми за гаранция на валутния съюз и няма по какъв начин да не плащаме членски импорт към едно общество, щом сме част от него. Рискът за повишение на цени и инфлация е неплатежоспособен , тъй като към този момент 21 години имаме закрепен курс към еврото. Самото приемане ма еврото, няма никакво въздействие върху цените и инфлацията.

 Правителството работи интензивно за участие в ERM II и еврозоната, сигурен Горанов
Правителството работи интензивно за участие в ERM II и еврозоната, сигурен Горанов

Не би трябвало да има никакви терзания за банковата система у нас

Ще продължим да понижаваме външния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт . 2020 година се планува той да е 20% от Брутният вътрешен продукт. Ръстът на Брутният вътрешен продукт също способства за рухването на дълга. Интересното през 2017 година имаме номинално понижаване на дълга с 2 257 000 000 лева, добави Стоянова.

Последните години демонстрират, че възможни вложения с тези средства в България се трансформират в неуспех, които генерират загуби в бюджета. Икономика не се ръководи с държавен дълг , разяснява тя.

 Вместо да се хвалим с външен дълг, да се похвалим с витален стандарт
Вместо да се хвалим с външен дълг, да се похвалим с витален стандарт

Така Румен Гечев съпостави българският външен дълг, който е същият дълг в Брутният вътрешен продукт като Бангладеш и Демократична република Конго

" Най-важното е, че падат лихвите по кредите - и на хората, и на компаниите. Вдига се рейтингът на страната и това е основно за вложителите, които влагат пари в България. Още през 2017 година трите рейтингови организации покачиха кредитния рейтинг на България и това действително се отрази на лихвите, които всички ние знаем при какви условия се прави сега кредитирането ", разяснява Менда Стоянова.

За нея е по-важно е къде се насочват вложенията , през 2008 вложенията са били спекулативни, а с рецесията, те са се изтеглили от България. Тя изясни, че сега има последователно повишение на вложенията, в действителната стопанска система , в основаването на индустриални и промишлени предприятия, както и в IT бранша.

 България е водеща в Европейски Съюз по тежки материални ограничения за хората
България е водеща в Европейски Съюз по тежки материални ограничения за хората

30% от българите живеят в ограничения спрямо 0,8% в Швеция

" Не инцидентно имаме безработица под 7%. През идващите години физическият дефицит на работна ръка ще бъде най-голямата спънка пред растежа на българската стопанска система ", добави Менда Стоянова.

30% от хората в България са под риск от беднотия, по данни на Евростат, само че Стоянова добави, че 2010 година е бил 46% .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР