Във връзка с очакваната промяна на атмосферните условия и очакваните

...
Във връзка с очакваната промяна на атмосферните условия и очакваните
Коментари Харесай

ПСС и БЧК: Не подценявайте опасностите в планината

Във връзка с предстоящата смяна на атмосферните условия и предстоящите снеговалежи и студено време от Планинската избавителна работа (ПСС) при Българския Червен кръст напомнят главните правила за вашата сигурност в планината. Сред най-важните условия са планирането и подготовката на маршрута, избор на уместно облекло и обувки, запасяването с храна и течности, вярната оборудването и нейното потребление. Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете подготвени да измененията или да се откажете от предварителния проект, в случай че времето стане неуместно.

Планинските спасители към БЧК са готови да оказват помощ в планината. През 2023 в допълнение към тяхната материална наличност беше закупена специфична екипировка за над 100 хиляди лв. (изключително значима за работата им), както и 3 ATV машини, 2 моторни шейни, високопроходим автомобил, GPS устройства, избавителна количка и нови носилки.

Материалната база, с която разполагат планинските спасители, е задоволителна за оказване на помощ при произшествия в планината и за избавяне на човешки животи, както и за застраховане на естественото протичане на идния ски сезон. ПСС е единствената организация в България, която към този момент над 90 години се занимава с планинско избавяне и развива своята активност в сходство с правилата на Червения кръст и своите обичаи. ПСС при БЧК прави своята оперативна работа с над 500 настоящи планински спасители, разпределени в 32 избавителни отряда.

Не забравяйте, че без значение от помощта, която ще получите от планинските спасители, не би трябвало да подценявате изискванията в планината, като подобаващата екипировка, планинарската подготовка са и ваша отговорност.

При потребност от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска избавителна работа при БЧК - 02 963 2000. Можете да подадете сигнал и на безплатното мобилно приложение на ПСС. Планинските спасители поучават и чакат да си извършите планинска застраховка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР