Във връзка с образуваното досъдебно производство за престъпно сдружения за

...
Във връзка с образуваното досъдебно производство за престъпно сдружения за
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата поиска от ДАНС да се заеме с анализа на чатовете на Бобоков с Пламен Узунов и Румен Петров


Във връзка с формираното досъдебно произвеждане за незаконно сдружения за търговия с въздействие, Специализирана прокуратура разпореди на Държавна организация „ Национална сигурност " да се извърши подробен и изчерпателен разбор на данните от направената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, употребени от П.Б.

 От експертизата е видно, че в интервала 2018-2020 година на П.Б. е предоставяна информация от консуматори MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov. Същата евентуално им е станала известна в качеството им, надлежно на консултант по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместител - министър-председателя и министър на външните работи (до 18 декември 2018 г.) и на секретар по правните въпроси и антикорупция на президента.

На 04.08.2018 година П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov текстово известие със наличие: „ Румен Петров – Алжир ".

По същото време посредством мобилно приложение П.Б. стартира интензивно да комуникира с MVR-Rumen Petrov, от който получава голям брой сведения, в това число файлове и фотоси на документи. От своя страна П.Б. препраща част от получената информация към Prezident-Pl. Uzunov. Материали и документи, съдържащи сведения с външнополитически темперамент, П.Б. получава и от Prezident-Pl. Uzunov.

В тази връзка и след позволение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура оповестява част от доказателствата, съдържащи се в компютърно-техническата експертиза на мобилно устройство, употребено от П.Б.:

На 20.08.2018 година MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. известие с текст „ оценка " и прикачен текстови файл, съдържащ информация за компании и подхванатите дейности към оня миг по проблема с танкера „ Бадр ".

На 29.09.2018 година MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. под формата на фотоси определение на Върховен касационен съд от 29.01.2018 година, обвързвано с проблема с танкера „ Бадр ". Минути по-късно фотосите на определението са препратени от П.Б. на Prezident-Pl. Uzunov. На същия ден MVR-Rumen Petrov изпраща на П.Б. текстови известия със следното наличие:  „ Според един мой другар, доста печен юрист, който погледна развиването на делото във Върховен административен съд - възможностите за позитивен излаз на делото в интерес на либийците са доста ниски, защото Върховен административен съд също ще гледа единствено процедурата без да изследва първопричината (фалшивия ипотечен договор). Според него юристите на либийците е трябвало да нападат това съображение (ипотечния договор) в настрана наказателно дело в престъпния съд " и „ Имам съображение да му имам вяра, тъй като той е доста печен юрист ". В отговор на горното П.Б. показва: „ ще забележим ".

На 07.01.2019 година Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. две фотоси на паметна записка за извършена на 03.01.2019 година среща на Н. Милков, секретар по външната политика на президента, със С. Елтрики, краткотрайно ръководещ посолството на Държавата Либия в София. В следващо известие до П.Б. Prezident-Pl. Uzunov показва: „ Току срещнах и него. " От своя страна в 14.49 ч. П.Б. изпраща до Prezident-Pl. Uzunov фотография на вербална нота, която посолството на Държавата Либия е изпратила до Министерството на вътрешните работи. Снимката с вербалната нота П.Б. получава две минути по-рано от MVR-Rumen Petrov.

По-късно П.Б. препраща на Prezident-Pl. Uzunov фотография и на друга нота от Посолството на Държавата Либия, този път до Министерството на външните работи, която също му е предоставена от MVR-Rumen Petrov. От своя страна Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. вербална нота от посолството на Държавата Либия и до президента на Република България.

В последващата връзка П.Б. се обръща към Prezident-Pl. Uzunov със следния текст: „ Ако прецениш че мога да звънна на началника, дай знак? ". Половин час по-късно П.Б. изпраща на Prezident-Pl. Uzunov фотоси на „ CV-то на либийския делегат ". На 09.01.2019 година Prezident-Pl. Uzunov изпраща на П.Б. фотография на визитна картичка, от която е видно, че същата е на „ либийския делегат ".

Установено е още, че П.Б. продължава дейното разискване на проблема „ Бадр " с MVR-Rumen Petrov и Prezident-Pl. Uzunov в идващите месеци. С MVR-Rumen Petrov П.Б. разисква и други въпроси, свързани с активността на Министерство на външните работи. На 06.06.2019 година П.Б. изпраща на MVR-Rumen Petrov известие, в което показва: „ Привет Румба!Да припомня, че очаквам предложение за Абуджа!!!! ". На 19.06.2019 година П.Б. изпраща на „ Prezident-Pl. Uzunov " файл със следното название: „ CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev ", с уточнението, че това е „ моето предложение за Абуджа (Нигерия)! ".

На 19.12.2019 година П.Б. и MVR-Rumen Petrov разискват и позиция на министъра на външните работи на Република България, която е изразена в обществената мрежа Twitter, както и „ лостовете за влияние ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР