Във връзка с новия гратисен период личните лекари да могат

...
Във връзка с новия гратисен период личните лекари да могат
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Ненужната употреба на антибиотици е бомба със з...

Във връзка с новия гратисен интервал персоналните лекари да могат да издават хартиени предписания до 1 април, проф. Гетов изрази опасения, че това още веднъж може да върне остарялата процедура на взрив на приложимост на антибиотици.

 

„ Опасявам се, че ненужната приложимост на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат извънредно прецизни и съзнателни и оптимално да лимитират използването на антибиотици, тъй като България е на второ място в Европа по приложимост на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите генерации във връзка с антибиотичната устойчивост “, уточни проф. Гетов.

 

Той означи, че този интервал ще бъде краткотраен единствено до 1 април 2024 година и ще бъде употребен за работа върху системата, тъй че тя да бъде приспособена към практиката и да няма повече проблеми с електронното наставление.

 

„ Амбицията ни е от 1 април всички медикаменти по наставление да минат на електронна рецепта “, разяснява заместник-министърът на опазването на здравето.

 

Запитан дали е намаляла използването на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и разнообразни простуди и настинки, проф. Гетов сподели следното:

 

„ Като цяло използването на антибиотици е намаляла, само че дефинитивни данни нямаме. Около 28% е намаляла използването на антибиотици за интервала от началото на въвеждането на електронната рецепта “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР