Във връзка с неяснотите около възможността за продължаване или прекратяване

...
Във връзка с неяснотите около възможността за продължаване или прекратяване
Коментари Харесай

От Балкан питат какви биха били последиците за БФБ и НБЛ при нулева година

Във връзка с неяснотите към опцията за продължение или преустановяване на актуалното състезание на НБЛ БК Балкан изпрати питане до президента на БФБаскетбол Георги Глушков и генералния управител Елеонора Рангелова.

“С него бихме желали да получим отговор на значими въпроси, касаещи нормативните спънки да се одобри краткотрайното класиране и финансовите последствия и опасности за БФБ и НБЛ, които не са регламентирани в нито един нормативен документ на федерацията. Смятаме, че отговорите на тези въпроси засягат всички клубове в НБЛ”, афишират от управлението на първенците.

Публикуваме цялостния текст на писмото:

До: Георги Глушков - президент БФБ
Елеонора Рангелова - общоприет управител на БФБ

Уважаеми господа,

С оглед разразилата се в международен мащаб невиждана епидемиологична рецесия, засегнала съществено и нашия спорт, поражда нужда от взимане на решение по какъв начин да се действа с състезание на НБЛ мъже за сезон 2019/2020. На последното съвещание на Оценка за съвместимост на НБЛ мненията на клубовете по този въпрос се разделиха поравно - едната половина желае изчакване в търсене на опция за дотъкмяване на шампионата, а другата е на позиция за предварително преустановяване на шампионата.

Неяснотите към опцията за продължение и дотъкмяване на актуалното състезание са доста, само че при вероятно предварително преустановяване на шампионата се обрисуват две съществени благоприятни условия за привършване на сезона, а точно:

Прекратяване на сезона със ценене на резултатите от изиграните срещи и оповестяване на краткотрайното класиране за извънредно на предварително прекратения шампионат, с варианти " със " или " без " оповестени първенец и медалисти.

Прекратяване на сезона с анулация на резултатите от изиграните срещи и оповестяване на така наречен " нулева година " (анулиране на резултати и класиране )

В тази връзка, и при решение за предварително преустановяване на шампионата, бихме желали да внесете изясненост по следните няколко въпроса, които не са регламентирани в нито един нормативен документ на НБЛ и БФБ, само че касаят вземането на значимо решение от баскетболната федерация.

В случай на взимане на решение за предварително преустановяване на шампионата, има ли нормативна спънка да се одобри краткотрайното класиране за извънредно (със или без оповестяване на медалисти ) и какви вероятно биха били правните исблъсъци, в случай че има такива, при постановяването на едно такова решение?

В случай на взимане на решение за предварително преустановяване на шампионата, има ли нормативна спънка да се анулират резултатите от изиграните срещи и да се разгласи така наречен " нулева година ", и какви биха били правните исблъсъци, в случай че има такива, при постановяването на едно такова решение?

В случай, че УС на БФБ вземе решение за преустановяване на шампионата с анулация на сезона и отменяне на всички резултати, какви биха били финансовите опасности и последствия за НБЛ и БФБ от възможни искания на клубовете за възобновяване на направените разноски към НБЛ и БФБ за присъединяване в анулирано състезание, свързани с депозит за присъединяване, такса за картотека на състезатели, такса за осъществяване на изиграните към този момент срещи, начислени и/или изплатени санкции от лични или клубни наказания? Ще приемете ли за основателни искове за възобновяване на направени от клубовете разноски към НБЛ/БФБ за присъединяване в шампионата, ако НБЛ/БФБ анулират резултатите от постоянно изиграните срещи и анулират сезона?

В случай на взимане на решение за анулация на сезона и отменяне на всички спортни резултати, какви биха били дейностите на НБЛ/БФБ за погашение на дължимите към клубовете суми от подписаните спонсорски и рекламни контракти с НБЛ/БФБ за шампионата през сезон 2019/2020?

В случай на взимане на решение за анулация на сезона и отменяне на всички резултати от изиграните срещи, по какъв начин ще се отрази това решение на легитимността на извършения шампионат за Купата на България, чийто правилник за установяване на участниците и противниците в шампионата е директно привързан с резултатите от срещите и класирането на тимовете след завършването на втория стадий от шампионата на НБЛ?

В случай на взимане на решение за анулация на сезона, и отменяне на всички спортни резултати, по какъв метод биха се определили участниците в европейските клубни шампионати на ФИБА Европа през сезон 2020/2021?

Има ли и какви са напътствията на ФИБА Европа към националните федерации за решение на зародили проблеми с предварително преустановяване на националните баскетболни шампионати в Европа? Каква е практиката при по този начин създалата се изключителна обстановка в другите европейски шампионати?
Вярваме, че като върховен орган на българската баскетболна общественост притежавате нужната подготвеност и проявявайки нужната обективност, ще предоставите подробни и аргументирани отговори на поставените въпроси, с което ще спомогнете да се вземе най-справедливото и юридически издържано решение, по отношение на ориста на шампионата в НБЛ през сезон 2019/2020.

С почитание: Михаил Михайлов,
Председател на БК Балкан Ботевград
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР