Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по

...
Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по
Коментари Харесай

Агенцията по храните започва засилени проверки по морето

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) започва от през днешния ден, 3 юни, засилени изключителни инспекции. Това оповестиха от пресцентъра на БАБХ. Проверките ще се правят на територията на областите Варна, Бургас и Добрич в обекти за търговия на дребно с храни, обекти с активност кетъринг или преносими, краткотрайни и сезонни обекти, както и в заведения за публично хранене, в това число и такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти, предлагащи услугата „ all inclusive “. Проверките ще продължат до края на туристическия сезон – 13 септември 2019 година

При инспекциите ще се следи за определяне сходството на бизнес операторите и обектите с условията на настоящото законодателство по повод регистрацията на обектите, хигиеничното им положение (сградов фонд и съоръжение, хигиена на личния състав, премахване на отпадъците), поддържане на Системите за ръководство сигурността на храните или процедури учредени на правилата на НАССР – съблюдаване изискванията и периодите на предпазване на храни и първични материали, условията за етикетиране, стратегии за мониторинг, за хигиена и сигурност на храните и обезпечаване на проследимост на питателните артикули – съществуване на документи за генезис и сигурност, настояват от БАБХ. Съгласно нормативните условия ще се подчертава на правилното етикетиране на предлаганите млечни артикули и ще се прави проследимост на техните снабдители. Инспекторите ще ревизират дали в обектите за публично хранене работят лица, които имат постоянно заверени персонални здравни книжки (ЛЗК), според член 2 от Наредба № 15 от 27.06.2006 година за здравните условия.

Целта на обичайните тематични инспекции е да се обезпечи сигурността на туристите във връзка с храненето, да се подсигурява сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предложение на артикули и хранителни артикули по време на летния туристически сезон, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от недобросъвестни производители и търговци, притежатели на заведения и хотелиери, с цел да могат потребителите умерено да посрещнат дните от своята почивка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР