Във връзка с настъпилият нов отоплителен сезон, РИОСВ-Варна засили контрола

...
Във връзка с настъпилият нов отоплителен сезон, РИОСВ-Варна засили контрола
Коментари Харесай

РИОСВ-Варна затяга контрола срещу незаконното изгаряне на отпадъци

Във връзка с настъпилият нов отоплителен сезон, РИОСВ-Варна ускори контрола по спазването на нормативните условия за нерегламентирано изгаряне на боклуци, оповестяват от екоинспекцията.

Стриктно се следи спазването на условието предаването на боклуци за изгаряне да се прави единствено въз основа на писмен контракт с лица, притежаващи документ за изгаряне на боклуци по Закона за ръководство на отпадъците.

Обръща се изключително внимание на нерегламентираното изгаряне на излезлите от приложимост гуми, отработени масла, текстилни боклуци, дървени дограми и други елементарно запалими материали, т.к. при процеса се отделят нездравословни излъчвания в атмосферата, които са канцерогенни.

Наредбата за условията за отнасяне на излезли от приложимост гуми не разрешава изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано неутрализиране на излезли от приложимост гуми, както и изгарянето им като се изключи случаите, в които лицата имат съответното позволение по Закона за ръководство на отпадъците.

Наредбата за отработените масла и отпадъчните нефтопродукти не разрешава третирането, включително изгарянето на отработени масла и отпадъчни нефтопродукти по метод, водещ до превишаване на откритите правила за възможни излъчвания на нездравословни субстанции в атмосферния въздух.

Употребяваните облекла, които са предопределени за активност по подготовка за повторна приложимост (сортиране, премахване на замърсявания и др.), съставляват боклуци и третирането им следва да бъде съобразено с условията на Закона за ръководство на отпадъците. Продаването/предаването на негодни използвани облекла, които са боклуци на физически лица е непозволено според закона и предстои на глоба в размер от 300 до 1000 лева

Общинските препоръки дефинират изискванията и реда за изхвърлянето, събирането, в това число разделното, превозването, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни боклуци. В контейнерите за събиране на битови боклуци или за разделно събиране на боклуци от опаковки е неразрешено изхвърлянето на строителни боклуци.

Предвидената в Закона за ръководство на отпадъците глоба за установено нерегламентирано изгаряне на боклуци от физически лица е в размер до 5000 лева Имуществената глоба за едноличните търговци или юридическите лица, които нерегламентирано изгарят или правят друга форма на нерегламентирано отнасяне на неопасни боклуци е в размер от 1400 до 4000 лева (например за излезли от приложимост гуми и използвани дрехи). Имуществената глоба за едноличните търговци или юридическите лица, които нерегламентирано изгарят или правят друга форма на нерегламентирано отнасяне на рискови боклуци (например отработени масла и отпадъците като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или нечисти с рискови субстанции, както се класифицират боядисаните дограми), е в размер от 10000 до 50000 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР