Във връзка с нарасналия брой заразени с Covid-19 в България,

...
Във връзка с нарасналия брой заразени с Covid-19 в България,
Коментари Харесай

Важно съобщение от BILLA, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET

 Във връзка с повишения брой инфектирани с Covid-19 в България, членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) - BILLA, Deichmann, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, ProMarket, T MARKET, Аванти, Фантастико и Хиполенд, приканват за прецизно съблюдаване на признатите ограничения против разпространяването на вируса, които комерсиалните вериги отговорно ползват. Така ще се подсигуряват здравето и сигурността както на хората, пазаруващи в магазините на огромните търговци, по този начин и на техните чиновници.

Търговските вериги молят при визити в магазините клиентите да следват инструкциите за сигурност, сложени на видни места; да употребяват препаратите за персонална стерилизация, ситуирани на входовете на обектите; наложително да разполагат с защитни маски, защото в противоположен случай няма да бъдат позволени вътре; да се преценяват с инструкциите на чиновниците по сигурността и в случай че се наложи, търпеливо да изчакват на входа, с цел да не се получава скупчване на хора; да съблюдават избраните направления на придвижване и отдалеченост от най-малко 1,5 метра от останалите клиенти както при извършване на покупки, по този начин и при изчакване на касите; по опция да заплащат с банкови карти вместо с пари в брой; да не посещават магазини, в случай че усетят неразположение или грипоподобни признаци.

Членовете на СМТ са обезпечили: дезинфектанти за посетителите; пропускателен режим, с който да се подсигурява най-благоприятен брой клиенти в магазините; персонални защитни средства за чиновниците – маски, ръкавици и шлемове; загради на касите и в секторите за непосредствено обслужване на клиенти като щандове за месни и млечни артикули, за топли храни и деликатеси. Поне два пъти на ден се прави цялостна стерилизация на комерсиалните, касовите и складовите зони, на количките и кошниците за извършване на покупки.

Провеждат се и регулярни инструктажи и инспекции на спазването на предписанията на здравните управляващи, деликатно се следи за чиновници с грипоподобна симптоматика, а част от фирмите вкараха и PCR тестване и делене на хората в централните офиси и логистичните центрове на екипи.

В осъществяване на ограниченията за сигурност водещите ритейлъри у нас не престават да работят в тясно съдействие с министерствата на стопанската система и опазването на здравето и други основни представители на държавната администрация. Още преди в България да бъде регистриран първият случай на инфектиран с Covid-19 беше образувана работна група, в която се включиха министърът и заместник-министърът на стопанската система и мениджмънтът на огромните търговски вериги, а на по-късен стадий се причислиха и министърът на опазването на здравето и членове на неговия екип.

В интервала на карантината непрекъснато беше обменяна съответстваща информация, бяха обсъждани евентуални опасности пред доставките на хранителни артикули и навреме бяха решавани зародили проблеми. Благодарение на това дейно партньорство и изключително на поддръжката от страна на тогавашния заместник-министър и сегашен министър на стопанската система господин Лъчезар Борисов, в България не беше позволена продоволствена рецесия, а рафтовете на магазините бяха зареждани освен със артикули от първа нужда, само че и с всички останали най- търсени от българите артикули.

В актуалната обстановка на повишаване на броя на инфектираните, комерсиалните вериги декларират готовността си да продължат тясното съдействие с държавната и  локалните администрации, основано на положителните практики, потвърдили своята успеваемост. От изгода за българските консуматори е всяка мярка за сигурност в търговията на дребно да бъде съгласувана с сектора. Например, фиксирането на оптимален брой клиенти, които се позволяват в магазините без значение от площта им, следва да бъде съобразено с комерсиалната повърхност на другите обекти, която варира от 100 кв. м до повече от 5 000 кв. м. При липса на диференциран метод някои от магазините ще бъдат претъпкани, а други ще останат полупразни. В този случай добра процедура би било броят на клиентите да се дефинира съгласно площта на магазина, да вземем за пример 1 клиент на 10 кв. метра. С цел дейно използване на ограниченията, от изгода би било въвежданите стандартизирани и централизирани правила, да бъдат прилагани локално без тълкувания, с цел да се избегне безпорядък в системата и затрудняване на търговията в цели райони.

Членовете на СМТ акцентират още един път своята подготвеност да запазят духа на съдействие и взаимопомощ в разговора с институциите за осъществяването на ограниченията против разпространяването на Covid-19 и още един път приканват за самообладание и дисциплинираност при визити в магазините, с цел да може всеки клиент у нас да пазари умерено и при оптималната сигурност за своето здраве.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР