Във връзка с наближаването на студентския празник се очакват събирания

...
Във връзка с наближаването на студентския празник се очакват събирания
Коментари Харесай

Варненските пожарникари с препоръки преди 8 декември

Във връзка с наближаването на студентския празник се чакат събирания на огромни групи от хора в нощни заведения, заведения за хранене, хотели и туристически обекти. От пресцентъра на РД „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Варна, напоминха някои съществени рекомендации за сигурност в навечерието на празника, който тази година е и почивен ден.

Към шефовете на обекти, в които има празнуващи:

Те са длъжни да ревизират редовността на отоплителните съоръжения, електрическите уреди, пожароизвестителните и пожарогасителните системи, системите за гласово известяван, пожарните кранове и системите за ръководство на пушек и топлота, както и пожаротехническите средства за в началото гасене на пожари (пожарогасители и др.).

Към празнуващите:

При влизане в непозната постройка, огледайте за разположението на изходите, съществуването на пожарогасители – те могат да бъдат вашето избавление.

Тези, които ще честват във вили и здания, необитавани дълго време, би трябвало да се убедят в редовността на електрическата апаратура и отоплителните уреди. Същото важи и за коминните тела. Много от пиротехническите средства - пиратки и други сходни, са и пожароопасни, а самоделките са рискови и за здравето, предизвестяват от пожарната. Същите не би трябвало да се хвърлят безсистемно от прозорци и тераси, защото това води до пораждане на пожари в икономически постройки, прилежащи тераси, горими навеси и други

И за двете групи важи рекомендацията евакуационните пътища да се поддържат свободни. Не се позволява заключването на вратите, както и слагането на горими материали по пътищата за евакуация.

Какво да вършим при пожар?

При пожар неотложно напуснете постройката, като употребявате стълбищната клетка или външни, постоянни стълби. Следвайте евакуационните знаци. В никакъв случай не използвайте асансьорите. Не се поддавайте на суматохата. При прекосяване през задимено пространство придържайте се до стените, движете се приведени, ниско долу – там концентрацията на рисковите газове е по-малка. Ако се възпламени част от облеклото ви, никога не тичайте, по този начин пламъкът ще се популяризира – спрете и съблечете горящата дреха. При неспособност да напуснете постройката пробвайте да се изкачите на покривната площадка или излезте на балкона, като затваряте вратите след себе си. Ако сте блокиран в помещение, уплътнете вратата с кърпи и облекла, обливайте се с вода, с цел да не прегрее организма ви. Опитайте да сигнализирате за своето местоположение и изчакайте избавителните екипи. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР