Във връзка с многобройните запитвания предоставяме информация за украинските граждани,

...
Във връзка с многобройните запитвания предоставяме информация за украинските граждани,
Коментари Харесай

Как се получава статут на бежанец у нас?

Във връзка с многочислените запитвания предоставяме информация за украинските жители, намиращи се на територията на България, оповестена на страницата на Министерски съвет:
За придобиване статут на емигрант :

За да подадете молба за даване на интернационална протекция в Република България би трябвало да се намирате на територията на Република България. Молбата можете да подадете пред длъжностните лица на Държавната организация за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) или пред различен български държавен орган, който ще я препрати на ДАБ при Министерски съвет.

За да бъде записана Вашата молба за даване на интернационална протекция и да бъде формирано произвеждане е належащо да се явите персонално в един от следните Регистрационно-приемателните центрове на ДАБ при Министерски съвет:

• Регистрационно-приемателен център гр. София
Адрес: гр. София, кв. Овча купел, ул. “Монтевидео ” № 21A

•Регистрационно-приемателен център с. Баня
Адрес: с. Баня, общ. Нова Загора, регион „ Минерални бани “ №17

•Регистрационно-приемателен център – Харманли
Адрес: гр. Харманли, ж.к. " Дружба " № 23

Вашата молба за даване на интернационална протекция следва да бъде в писмена форма и да съдържа Вашите персонални данни, съответното искане към Република България и координати за противоположна връзка с Вас.

По време на регистрацията Ви като лице, търсещо интернационална протекция в Република България ще бъдете фотографиран и ще Ви бъдат взети пръстови отпечатъци. По време на регистрацията ще Ви бъде предоставена подробна информация за правата и отговорностите Ви по време на производството за даване на интернационална протекция. След регистрация ще Ви бъде издадена регистрационна карта, която би трябвало да носите непрекъснато у себе си до привършване на производството.

Ако сте родител и придружавате в Република България вашето ненавършило 18-годишна възраст дете, Вие можете да поискате протекция и за него. В този случай при явяването Ви в териториалното отделение детето/децата следва да бъдат с Вас.

Ако сте непридружен невръстен или малолетен чужденец, можете да подадете молба за даване на интернационална протекция от лично име. В подобен случай ще Ви бъде назначен представител от Националното бюро за правна помощ, който ще Ви съставлява по време на производството за интернационална протекция.

По време на производството може да бъдете настанен в Регистрационно-приемателен център на ДАБ при Министерски съвет или на определен от Вас адрес, ако разполагате със средства за облекчаване на главните си витални и битови потребности.

До привършване на производството за даване на интернационална протекция Вие сте здравно обезпечен при изискванията и по реда за българските жители. След привършване на производството, лицата с предоставена интернационална протекция поемат заплащането на здравно осигурителните си вноски.

В случай, че производството за даване на интернационална протекция не завърши в период от 3 месеца от подаване на молбата Ви по независещи от Вас аргументи, Вие имате право на достъп до пазара на труда.

След даване на интернационална протекция имате право на достъп до пазара на труда според българското законодателство.

Допълнителна информация можете да получите на място в Регистрационно-приемателните центрове на ДАБ при Министерски съвет, на следния e-mail: [email protected] или на телефони: +359 876 388 427 или +359 876 388 437.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР