Във връзка с многобройни медийни запитвания пресцентърът на Министерството на

...
Във връзка с многобройни медийни запитвания пресцентърът на Министерството на
Коментари Харесай

Министерство на културата: Директорът на гимназията в Кунино е уволнен дисциплинарно заради заради многобройни нарушения

Във връзка с многочислени медийни запитвания пресцентърът на Министерството на културата (МК) е акредитиран да съобщи следното:

Министерството на културата няма желание да закрива или да мести Професионалната гимназия по каменообработване –Кунино (ПГКО).
Директорът Стефан Стефанов е уволнен дисциплинарно в резултат на установени нарушавания при инспекция от страна на МК през ноември 2017 година Но за тежестта на дисциплинарното наказване са взети поради и резултатите от предходни инспекции на място, за които не са изпълнени или отчасти са изпълнени направените наставления.
Множество инспекции от страна на Министерството на културата, Регионалното ръководство по образованието (РУО) - Враца и Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) демонстрират, че в качеството си на шеф Стефан Стефанов не е извършил свои законови отговорности, свързани с просветителния развой, като приема на възпитаници, воденето на наложителна учебна документи и упражняването на надзор върху тази активност, както и действия по ръководство на държавната благосъстоятелност.
Сред нарушаванията са банкет на възпитаници без провеждането на изпит за инспекция на качествата, потребление на стаи в учебното общежитие от чиновници и външни лица, в това число и без възнаграждение на наем и режийни разходи.
Проверките на МК и РУО от 2016 година до в този момент демонстрират съществено разминаване сред броя на записаните и на посещаващите занятия. В дневна форма на образование са били записани за възпитаници лица на възраст, доста надвишаваща наложителната учебна възраст. Директорът на ПГКО не е подхванал нужните ограничения за правилно отразяване на отсъствията на учениците и за отписване на учениците, които трайно не посещават учебно заведение по неуважителни аргументи. По този метод учебното заведение получава финансиране за възпитаници, които не се образоват действително.
За посочения интервал в МК са постъпили няколко сигнала и за принуждение от страна на учители над възпитаници и сред възпитаници, които навреме са препратени към ДАЗД.
Министерството на културата предприе всички нужни дейности и за шеф на гимназията до заемане на длъжността посредством конкурс е назначена изкуствоведът Яна Орлинова, която ден по-рано беше показана на чиновниците в учебното заведение. Конкурсът ще бъде разгласен в най-кратки периоди. Яна Орлинова е приключила Професионалната гимназия по каменообработване и е с 5-годишен преподавателски стаж в учебното заведение.

Хронология на събитията
Август 2016 година - установено влошено финансово положение на Професионална гимназия по каменообработване /ПГКО/

10 октомври 2016 година - инспекция на Инспектората на Министерството на културата и дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение. Сред нарушаванията са и настаняване на чиновници на Професионална гимназия по каменообработване – с. Кунино в ученическото общежитие към учебното заведение без възнаграждение на наем и режийни разходи. Констатирано е наличие на образователни занятия 26 възпитаници от общо 90 в дневна форма на образование.

19-20 октомври 2016 година – планова инспекция на Държавната организация за протекция на детето, формиран е констативен протокол и наложителни наставления. Присъствали са 30 възпитаници от 90 в първия ден на инспекцията и 21 във втория. Констативният протокол е подписан от шефа на учебното заведение без възражения.

04 ноември 2016 година – постъпил сигнал от родител на дете, за упражнено физическо и психическо принуждение от преподавател в учебното заведение - посредством РУО – Враца и Държавната организация за протекция на детето.

05-07 април 2017 година - констативен протокол и наложителни наставления на Държавната организация за протекция на детето. Установено е, че в учебното заведение има постъпващи голям брой устни сигнали от деца и преподаватели, които не се завеждат и по които не се подхващат дейности, както и тъжби от родители, има случаи на експанзия и произшествия. Сигнали са получени и на Националната телефонна линия за деца 116111 на 13 март 2017 година и 14 март 2017 година за упражнено физическо принуждение над деца в учебното заведение. Констативният протокол съдържа прегледани такива случаи от проверяващите. В учебното заведение са участвали 17 възпитаници от общо 90, като доста от тях са споделили, че в час са всекидневно по 5-6, а мнозина не са идвали от началото на образователната година. Констативният протокол е подписан от шефа на учебното заведение без възражения.

12 юни 2017 година - сигнал от родител на възпитаник в Професионална гимназия по каменообработване по отношение на упражнено принуждение върху него от различен възпитаник, препратен до Държавната организация за протекция на детето.

15 юни 2017 година - сигнал от родител на възпитаник по отношение на приема и образователния развой в учебното заведение.

16 юни 2017 година – сигнал от родител на възпитаник в Професионална гимназия по каменообработване и от самото дете за случай на принуждение над него в общежитието, получени в МК и посредством Министерството на образованието и науката. Препратени в Държавната организация за протекция на детето.

19 юни 2017 година - инспекция на представители на дирекция „ Сценични изкуства и художествено образование” - в учебното заведение са участвали общо 15 възпитаници от записаните тогава 90 в дневна форма на образование.

10 октомври 2017 година – на съображение налични протоколи от приемни изпити и докладна бележка е отказано образуването на маломерна паралелка в VIII клас дневна форма на образование с 6 възпитаници, учебното заведение е осведомено, че маломерната паралелка не е одобрена, както и позволение за записване в независима форма на образование в VIII клас единствено на една от ученичките, която е над 16 - годишна възраст и дава отговор на изискванията за това.

09 ноември 2017 година – инспекция на Държавната организация за протекция на детето, формиран е констативен протокол. В учебното заведение са участвали общо 18 възпитаници във всички паралелки от записаните тогава 70 в дневна форма на образование.

13 ноември 2017 година – инспекция на Инспектората на Министерството на културата, дирекция „ Сценични изкуства и художествено образование”, Регионално ръководство по образованието – Враца. При инспекцията са установени следните нарушавания:

1. В ученическото общежитие е настанен шефът на „ Кариера “ – Кунино в нарушаване в това число и на Закона за държавната благосъстоятелност и ППЗДС. Общежитието няма статут на ведомствено жилище, предоставено на ПГКО, а господин Проданов не е имал правно съображение да бъде настанен в него. Налице е нарушаване на член 22 алинея 1 и 2 от ППЗДС, като в ученическото общежитие без правно съображение е настанено лице, нямащо право да го населява.

2. В деня на инспекцията в учебното заведение е открито наличието на общо 29 възпитаници от записаните тогава 70 възпитаници в дневна форма, което съставлява 41 %. Съставен е обстоен констативен протокол, с който е осведомен шефът на учебното заведение, както и присъствен лист на наличните възпитаници. Информацията за проблемите с посещаемостта в учебното заведение и наличния брой възпитаници е доказана. Отново е посочена нуждата от предприемане на дейности за отписване на учениците, които трайно не посещават учебно заведение по неуважителни аргументи на съображение член 173, алинея 2, т. 2 от Закона за предучилищното и учебното обучение или прекосяването им в независима форма на образование, за тези, които дават отговор на изискванията за това, както и прецизно водене на отсъствията в дневниците.

3. При инспекцията е установено, че в VIII клас са записани в независима форма на образование четирима възпитаници в наложителна учебна възраст по избор на родителите, като не са спазени условията по член 112, алинея 6 от Закона за предучилищното и учебното обучение, както и член 37, алинея 2, т. 2 от Наредба № 10 от 2016 година за организацията на дейностите в учебното обучение. Не е основана организация за внасяне на съответните документи в РУО на МОН – Враца за разглеждане от експертна комисия и взимане на решения по отношение на провеждането на образование в независима форма по избор на родителите. При инспекцията е открито, че двама от учениците в независима форма на образование в VIII клас са налични в учебното заведение и се образоват дружно с учениците от IX клас. Няма правно съображение за образованието им по този метод, учениците не са вписани в образователната документи и няма съображение да бъдат вписани.

4. Проверени са наличните протоколи от приемни и приравнителни изпити за образователната 2016/2017 година и 2017/2018 година Съгласно Наредба № 2 за приемане и пренасяне на възпитаници в учебните заведения по изкуствата, постъпването на възпитаници без значение от формата на образование е допустимо единствено след полагане на изпит за инспекция на качествата. В независима форма на образование за образователната 2017/2018 година в компетентност „ Каменоделство “ са записани общо 30 пълнолетни лица, като 12 от тях са записани в независима форма на образование, без да са полагали изпит за инспекция на качествата.

21 декември 2017 година - установени са още възпитаници, записани в дневна и независима форма на образование без полагане на изпит за инспекция на качествата, както и лица, назначени на служба „ учител” без съответната подготовка.
21 декември 2017 година – от шефа на учебното заведение са поискани писмени пояснения за позволените нарушавания.
10 януари 2018 година – от шефа на учебното заведение са дадени писмени пояснения. Изложените пояснения и претекстове не са почетени.
08 февруари 2018 година – на шефа на учебното заведение е връчена заповед за дисциплинарно уволняване
09 февруари 2018 година – назначен е шеф на учебното заведение със период до заемане на длъжността след конкурс – Яна Орлинова.

Професионална гимназия по каменообработване – Кунино е основана през 1921 година В системата на Министерството на културата е от 2006 година В момента в учебното заведение се образоват 51 възпитаници в дневна форма на образование в четири паралелки по специалностите статуя и каменоделство от IX до XIIклас, както и 56 в неприсъствена форма на образование. В общежитието са настанени 21 възпитаници.
Сградата на учебното заведение е обществена държавна благосъстоятелност. Училището получава годишно от Министерството на културата в допълнение средства по делегирания си бюджет като намиращо се в малко обитаемо място и обезпечен най-малко за прехрана. През 2010 година са отпуснати 100 хиляди лв. за ремонт на покрив, а през 2012 година – 36 хиляди лв. за ремонт на ателиета за статуя и на физкултурен салон, през 2014 година 38 500 лева, през 2016 година – 23 655 лева за спешни поправки. Училищната постройка е с нова дограма, сложена със средства на Министерството на образованието и науката, получени са също по този начин нови компютри по план за развиване на осведомителните технологии. Със средства от Училищното настоятелство и донори е ремонтирана фасадата на постройка и вътрешната част на двора, построени са нови тоалетни. Значителен е приносът на Обществения съвет към учебното заведение за възстановяване на материалната база, включително на поправки на стаите и санитарните възли в ученическото общежитие, ремонт и съоръжение на нова трапезария и дарения за хранене на учениците.
През 2017 година средства за финансов ремонт са планувани, само че не са отпуснати, заради основни разминавания на описаните ремонтни действия в докладна бележка и приложените план-сметки, както и неналичието на капиталов план. През 2018 година средства могат да бъдат предоставени единствено след стимулирано предложение и капиталов план, както и след в детайли изследване на потребностите от класни стаи, ателиета и работилници за учащите се сега в дневна форма 51 възпитаници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР