Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в

...
Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в
Коментари Харесай

По 3000 всеки ден ще дават проби за COVID-19 на „Кулата-Промахон“


Във връзка с всеобщото тестване за ковид при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този миг няма документ, публикуван от способена гръцка институция, в тази ситуация Гръцката организация за публично здраве, който да дефинира като наложително вземането на проби за COVID-19 от всички жители, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, оповестиха от Министерство на външните работи.

По данни на задачата ни, след извършени диалози с Генералния секретариат за гражданска отбрана на Република Гърция, осъществяването на проби за COVID-19 на жителите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е наложително, а на изборен принцип въз основата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. Стремежът на гръцките управляващи е на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “ да бъдат осъществявани всеки ден оптимален брой проби , което към днешна дата е закрепено на 3000 теста. Това значи, че в случай че броят на пътуващите за съответния ден е в границите на 3000, на всички ще бъде изработен тест. При надвишаване на този брой проби не се вършат на всички жители.
На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “, се дават инструкции да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако пробата е позитивен, те ще бъдат открити на този адрес от гръцките здравни управляващи за слагане под наложителна 14-дневна карантина. Гръцката страна поема разноските по престоя в посочено от тях място за слагане под карантина, както и разноските за здравно обслужване и лекуване в болница, в случай че такова е належащо.
Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска отбрана на Република Гърция, че в случай че българските жители с открита позитивна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния интервал за карантина в Гърция,  ще им бъде позволено да отпътуват неотложно, без да стопират на територията на Гърция до постигане на границата, при съблюдаване на нужните противоепидемиологични ограничения. Съветът ни е при идване на територията на Република България те неотложно да осведомят съответните български управляващи за дадената от тях позитивна проба за COVID-19.
Поради упования претрупан трафик през идните почивни дни на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “ предлагаме българските жители, които възнамеряват пътешестване към Гърция, да се приготвят авансово за допустимо дълготрайно изчакване.
Съветваме сънародниците ни деликатно да се срещнат с отговорите на всички въпроси, които могат да зародят у тях преди пътешестване до Гърция, на особено основания уебсайт https://greecehealthfirst.gr/?lang=en, който има версия на британски език.
Там ще намерят отговори на доста въпроси, подредени в следните раздели:
1. Мога ли и по какъв начин да пътувам до Гърция – надлежно по суша, въздух и море?
2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, просвета и занимания.
3. Какво да направя при престоя ми в Гърция при положение, че:
- имам признаци на COVID-19;
- бил съм в контакт с лице, което е дало позитивна проба за на COVID-19;
- ако съм подложен под карантина, кой ще покрие разноските.
4. Формуляр за локализиране на пасажерите (PLF), чието авансово попълване и надлежно приемането на QR код е наложително.

При потребност от подпомагане, българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони:- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.
---
Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].

Министерство на външните работи предлага на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за… ” на следния адрес: (https://mfa.bg/bg/embassyinfo ).

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР