Във връзка с извършеното на 18.09.2018 г. посегателство в храм

...
Във връзка с извършеното на 18.09.2018 г. посегателство в храм
Коментари Харесай

Министерство на културата направи оглед на Роженския манастир след иманярското копаене

Във връзка с осъщественото на 18.09.2018 година посягане в храм „ Св. Успение Богородично “ в Роженския манастир – недвижима културна полезност от „ национално значение “ Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ направи оглед на място, при който се откри следното:

Извършена е умишлена щета на културна полезност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е непокътната в относително положително положение и до през днешния ден. Поради огромната дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и извънредно скъпия изящен пласт.

Огледът беше осъществен в наличието на Архимандрит Епифаний, – свещеник на Роженския манастир, отец Николай от Мелник, господин Вангел Анталавичев – заместник-кмет на Община Сандански, господин Антон Ковачев – шеф на Археологическия музей в гр. Сандански.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР