Във връзка с извънредното положение в България председателят на Държавната

...
Във връзка с извънредното положение в България председателят на Държавната
Коментари Харесай

ДАЗД с апел към общините за повишена загриженост към всички деца

Във връзка с изключителното състояние в България ръководителят на Държавната организация за протекция на детето – доктор Елеонора Лилова се обърна до всички кметове на общини в България, като органи за протекция на детето, с зов за нараснала ангажираност към всички деца, в това число и към тези от тях, които са настанени в резидентна грижа, оповестиха от Агенцията.

В него доктор Лилова акцентира нуждата от нараснал надзор за съблюдаване ограниченията на Световната здравна организация за висока персонална хигиена и стерилизация на пространствата в обществените услуги за деца, ръководени от общините.

В писмо, адресирано до всички 28 области в страната, ръководителят на ДАЗД акцентира загрижеността за здравето и благополучието на всички български деца, които сега са подложени на обществена изолираност поради ковид. И до момента в който при възрастните, мотивацията за съблюдаване и използване на ограниченията, наложени от Националния спешен щаб у нас е висока, то при децата това се трансформира в още по-голямо предизвикателство с всеки минал ден.

„ Днес, повече от всеки път от нас се изисква да сме мощни, рационални и положителни един към различен, и най-много към децата. Те имат потребност от умерено и непрекъснато разяснение, какво се случва на всичко ни. Затова търпеливо, и без прибързаност, следва да отговаряме на въпросите им, както и да сме образец за хора, които се активизират и преодоляват компликации. “, счита доктор Лилова.

Според нея, обществената изолираност в сегашния миг за децата може да е причина за нараснала емоционалност, угнетеност и тревога. В техен интерес ДАЗД предложи съответни канали за помощ посредством съвещания и психическа поддръжка. На всички кметовете на общини Агенцията даде материали с правила и препоръки за запазване на здравето, оферти за интензивно и занимателно образуване на свободното време, както и благоприятни условия за търсене на информация и поддръжка при потребност. Предложено е да се разпространят и измежду управленията на резидентните услуги за деца, които са по-уязвими от останалите деца.

„ Знам, чв всеки от нас е задоволително виновен да отстоява задачата на бранител, а с общи старания ще подсигуряваме в цялостна степен благополучието на всяко българско дете. “, приключва писмото си ръководителят на ДАЗД.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР