„Във връзка с изминалите на 3 ноември 2019 г. местни

...
„Във връзка с изминалите на 3 ноември 2019 г. местни
Коментари Харесай

Мая Манолова информира посланиците за изборните нарушения в София

„ Във връзка с миналите на 3 ноември 2019 година локални избори бих желала да Ви осведомявам за дейностите, които започнах в качеството си на цивилен претендент за кмет на София, повдигнат от Инициативен комитет.” Това се споделя в писмо от Мая Манолова, адресирано до посланиците на страните членки от Европейски Съюз и до американския дипломат у нас.

Манолова осведоми посланиците за откритите от екипа й „ груби операции на изборния процес”, като прибавя, че ще изложи обстоятелствата в границите на двустранна среща.

Тя припомня и за делото, заведено от нея на 11 ноември посредством Общинската изборна комисия до Административния съд в гр. София с приложени „ 14 тома с доказателства за операции, влияещи върху крайния резултат в столицата”.

В писмото се споделя още:

„ Изложили сме данни за груби нарушавания, разграничени в четири групи:

1. Нарушения с изборните описи, в които сред първи и втори тур на изборите бяха отстранени 101 хиляди души;

2. Нарушения с протоколите в секционните изборни комисии;

3. Нарушения с бюлетините, 7 000 броя от които се оказаха невалидни;

4. Нарушения с организация на изборите, включително и недопускане на представители на Инициативния комитет, който ме издигна като цивилен претендент за кмет на София, при преброяването на бюлетините в зала „ Арена Армеец”.

Манолова обобщава, че е открито по какъв начин в „ 60% от протоколите са правени корекции в нарушаване на разпоредбите, а в близо 900 секционни протокола (от 1600 секции) има разминавания и редакции, липса на фабрични номера, авансово отваряне на протоколи от неоторизирани чиновници, протоколи без наложителните подписи на членовете на СИК и други груби закононарушения”.

Тя осведоми посланиците и за подадените над 60 тъжби от щаба й по време на двата изборни дни, като показва, че по тях е имало „ отчетливо безучастие на задължените органи, макар че касаеха корпоративен и платен избор, изборни нарушавания и жестоко тъпчене на закона”.

„ Редица медии не престават да отразяват тези нарушавания, макар че изборите отминаха. Доверието на обществото в честността на вота ерозира в мащаби, които намирам за тревожни в страна член на демократичната общественост и ЕС”, написа Манолова също и анонсира, че на 3 ноември е стартирана петиция с подписка за анулиране на вота в София.

Манолова обръща внимание, че „ в плана на бюджета за 2020 година средства за въвеждане на машинно гласоподаване още веднъж не са планувани, което намира за причина за ерозиране на доверието на жителите в способността на институциите и волята на болшинството да обезпечат почтен избирателен развой. Тя осведоми посланиците, че следва обществен конгрес по отношение на въвеждането на електронното и машинно гласоподаване в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР