Във връзка с изграждането на участъци от автомагистрала Струма“, лот

...
Във връзка с изграждането на участъци от автомагистрала Струма“, лот
Коментари Харесай

Сандов: Пет разрешителни за ползването на р. Струма са издадени за изграждането на участъци от АМ

Във връзка с построяването на сектори от автомагистрала „ Струма “, лот 3.1 Благоевград – Крупник, от шефа на Басейновата дирекция „ Западнобеломорски регион “ са издадени пет разрешителни за прилагане на воден обект - река Струма. Това заяви по време на парламентарния надзор вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Той отговори на въпрос на депутата от „ Продължаваме Промяната “ Владимир Табутов по отношение на сигнал за проблем с оттичането на река Струма в частта до Благоевград. Министърът осведоми, че издадените разрешителни са за създаване на мост от пътната връзка, полувиадукт от ляво платно, мост при река Струма, отбрана на насип и ново мостово оборудване.

Сандов уточни още, че има условия за даването право на прилагане на реката, с цел да се предотвратят наводнения. Сред тях са строителството да се извърши според утвърждения капиталов план, включващ проект за сигурност и здраве, и план за ръководство на строителните боклуци. При това се изисква да няма нарушение опцията за свободно оттичане на водите на река Струма, разяснява вицепремиерът.

Другото условие е строителството да се прави по този начин, че да не се понижава проводимостта на речното легло. След привършване на строителството – профилът на реката да бъде възобновен в плановия си тип. По думите на Сандов е установено, че изискванията са изпълнени.

Вицепремиерът сподели, че във връзка със строителството на лот 3.1 на автомагистрала „ Струма “ са направени тази година две инспекции. При една от тях – на 31 януари е открито скупчване на земни маси в региона на село Мощанец. По време на обхода комисията установи подкопаване на левия бряг на река Струма, който е в непосредствена непосредственост до път София - Кулата, вследствие на ерозия. Този сектор следва да бъде обследван през 2022 от междуведомствената комисия, назначена от регионалния шеф на Благоевград, осведоми също Сандов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР