Във връзка с издадена заповед на изпълнителният директор на Българска

...
Във връзка с издадена заповед на изпълнителният директор на Българска
Коментари Харесай

Огнище на Инфлуенца тип А в с. Дончево предизвика заседание на Областната епизоотична комисия

Във връзка с издадена заповед на изпълнителният шеф на Българска организация по сигурност на храните, с която е оповестено огнище на Инфлуенца вид А на територията на село Дончево, регионалният шеф Йорданка Костадинова свика и организира съвещание на Областна епизоотична комисия. На него шефът на Областна дирекция по сигурност на храните доктор Генчева, рапортува, че след взети проби лабораторно е потвърдено съществуване на болестта и са подхванати дейности за очистване на огнището. С цел неразпространение на болестта се дефинират 3-километрова защитна зона, в която влизат обитаемоте места Дончево, Опанец и Богдан; и 10-километрова следена зона, в чийто обсег са град Добрич /в това число квартал „ Рилци “/, Драганово, Ново Ботево, Долина, Ведрина, Одринци, Бранище, Стефаново, Плачидол, Малка Смолница и Златия. В и от зоните също ще важат ограничения за сигурност, като ще се извърши и броене на животновъдните обекти в тях и инспекции за съблюдаване на ограниченията за био сигурност.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите. БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.

В животновъдния обект, обиден от болестта се отглеждат към 180 хиляди птици, които ще бъдат умъртвени по човечен метод и ще се извърши многократна стерилизация на пространствата, в които са отглеждани.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР