Във връзка с инцидента,когато част от каменната зидария от външната

...
Във връзка с инцидента,когато част от каменната зидария от външната
Коментари Харесай

Община Видин многократно е сигнализирала за състоянието на крепостта „Баба Вида“ - нейния собственик в лицето на Министерството на културата

Във връзка с случая,когато част от каменната зидария от външната страна на бойна кула на средновековната цитадела падна, е реагирано неотложно, оповестиха от Община Видин.

Мястото е обезопасено. Този сектор не попада в туристическия маршрут на крепостта и до него няма достъп на външни лица.

Историческата забележителност „ Баба Вида “ е обществена държавна благосъстоятелност и монумент на културата от национално значение. През 2017 година по силата на контракт с Министерството на културата, на Община Видин е предоставено безплатно право на ръководство на обекта за период от 10 години.

Местната институция обаче не може да прави каквито и да било ремонтни и реставрационни действия, тъй като според Закона за устройство на територията възложител на капиталовите планове е притежателят на обекта.

Още през предходната година Община Видин е подхванала ограничения по Закона за културното завещание. Извършени са инспекции от междуведомствени комисии и въз основата на формираните констативни протоколи, е издадена заповед на кмета, с която са дадени инструкции на притежателя за осъществяване на нужните укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи.

Заповедта е изпратена и получена в Министерството на културата. Изтекъл е 14-дневният период за обжалване и същата е влезнала в действие на 10.08.2023 година

Кметът доктор Цветан Ценков изпрати писмо до министъра на културата и до регионалния шеф на Видин във връзка зародилия обезпокоителен случай и с искане за предприемане на незабавни спасително-реставрационни действия поради компрометираните сектори в крепостта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР