Във връзка с информация в медиите относно задържани от властите

...
Във връзка с информация в медиите относно задържани от властите
Коментари Харесай

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на задържаните отпадъци в Италия

Във връзка с информация в медиите по отношение на арестувани от управляващите в Италия боклуци, натоварени в жп вагони предопределени за България, от Министерство на околната среда и водите осведомят, че досега не е постъпвала публична информация по случая.

``
реклама

Въз основа на оповестените фрагменти въпросните боклуци биха могли да се дефинират като смесени боклуци и би следвало да бъдат обект на процедура на предварителна писмена нотификация и единодушие, като могат да бъдат внасяни единствено за оползотворяване. Съгласно член 98 от Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) се не разрешават транспортите на боклуци за Република България, предопределени за неутрализиране.

До този миг в Министерство на околната среда и водите не е постъпвало заявление за единодушие за транспорти на сходен тип боклуци с железопътен превоз от Италия за България, надлежно не е предоставяно позволение за подобен.

Съгласно условията на Регламент (ЕО) 1013/2006, при положение на подозрение за противозаконен транспорт, съответният способен орган по използването му, следва неотложно да осведоми останалите заинтригувани способени органи.

Министерство на околната среда и водите в качеството си на способен орган по използване на Регламента досега не е известен от италиански способен орган за задържане на противозаконен транспорт, предопределен за България.

Във връзка със случая през днешния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов изпрати писма до управленията на Агенция „ Митници ", Министерство на вътрешните работи и на Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията, в които се моли за нараснало внимание и поддържане на засиления надзор върху вноса на боклуци, който беше въведен през лятото на тази година.

Още през август тази година за предварителна защита Министерство на околната среда и водите сезира контролните органи по Регламент 1013/2006 в лицето на Регионалните инспекции по околната среда и водите, Агенция „ Митници " и Главна дирекция „ Гранична полиция " за нараснала зоркост при транспортите на боклуци.

Предприети бяха превантивни ограничения за понижаване на евентуалните опасности за човешкото здраве и околната среда, произлизащи от отпадъците с генезис от импорт, като през септември министърът на околната среда и водите инициира взаимни инспекции на граничните и митническите пунктове, както и на черноморските пристанища, през които се вкарват или напущат територията на страната ни трансгранични транспорти на боклуци, като взеха присъединяване специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда, Главна дирекция „ Гранична полиция " и Агенция „ Митници ".

През ноември министърът инициира също работни срещи с органите на Министерство на вътрешните работи и Агенция „ Митници " за възстановяване на взаимоотношението сред контролните органи и повишение успеваемостта на контрола върху трансграничния транспорт на боклуци.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Услов
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР