Във връзка с финансово-счетоводния отчет на общинските търговски дружества и

...
Във връзка с финансово-счетоводния отчет на общинските търговски дружества и
Коментари Харесай

Съветниците разгледаха финансовите анализи на общинските търговски дружества

Във връзка с финансово-счетоводния доклад на общинските търговски сдружения и разбор на финансовите резултати за деветмесечието на 2017г., на 15 декември в Зала № 5 на Община Благоевград се организира общо съвещание на част от непрекъснатите комисии към Общински съвет Благоевград. На съвещанието участваха представителите на Комисията по бюджет, финанси и европроекти, Комисия по опазване на здравето и Комисия по стопанска система, капиталово поощряване и обмисляне.

Управителите на комерсиалните сдружения бяха поканени да показват финансовите доклади за деветте месеца на 2017година. Бяха изслушани проектите и тактиките за развиване на подопечните им сдружения за оптимизация на разноските и увеличение на облагата.
На чуването участваха шефовете на " Пазари " ЕООД, " Паркинги и гаражи - Благоевград " ЕООД, " Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести - Благоевград " ЕООД, Специализирана болница за интензивно лекуване по онкология " Свети Мина " ЕООД, " Биострой " ЕООД и " Център за психологично здраве - Благоевград " ЕООД.

" Биострой " ЕООД ще завърши годината на облага от към 150 хиляди лв. и без отговорности към снабдители и контрагенти.Направен бе доклад за закупената техника и консумативи, измежду които сметосъбиращи коли и устройство за мятане на пясък и луга. Предстои да се вършат планове за закупуване на нова техника като компактори и машини за сепариране, по отношение на построяването на новото хранилище за битови боклуци.

" Пазари " ЕООД има понижаване на приходите в съпоставяне със същия интервал от предходната година, като отстъпленията са основно от главната дейност-отдаване чартърен на комерсиална повърхност. Дружеството ще приключи годината с облага от към 30 хиляди лв., само че наклонността е за отлив на наематели, респективно приходи, макар понижението в наемните цени.

" Паркинги и гаражи - Благоевград " ЕООД също регистрират много по-ниска облага спрямо предходната година, дължащо се основно на спада на събраните санкции от репатриращия автомобил и слагането на скоби. Този спад е в резултат на промени в закона за активността на органите на Министерство на вътрешните работи, съгласно които отпада длъжностното лице от полицията, което да съпровожда репатриращия автомобил, а това непосредствено лимитира периметъра му на деяние единствено в синя зона. От общинските съветници бе подложен въпрос за затрудненото придвижване по улиците в синя зона и възможното им превръщане в еднопосочни, въпрос, който е на дневен ред в Комисията по сигурност на придвижването към Община Благоевград.

" Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести - Благоевград " ЕООД, и " Център за психологично здраве - Благоевград " ЕООД са в устойчиво финансово положение, посредством и на директното субсидиране от Министерството на здравеопазването. Като единствен проблем бе обрисувана нуждата да се създадат усъвършенствания в сградния фонд и битовите условия в диспансерите.

Най-продължителен и дебатиран бе докладът на Специализирана болница за интензивно лекуване по онкология " Свети Мина " ЕООД. Болницата ще завърши годината със загуби от 533 хиляди лв., от които510 хиляди са амортизационни отчисления (които не оказват директно въздействие върху действителните финансови резултати), а чистите икономически загуби са в размер на 23 хиляди лв.. Към тях се прибавят и над 1 милион лв. предходни отговорности.

Освен финансовите загуби, спор провокира и подадената докладна от шефа, доктор Георгиев, за преструктуриране на болничното заведение посредством закриване на отделения в нея, както и подписка от работещите в общинско сдружение, по отношение на лечебната активност и финансовото положение на лечебното заведение.

Д-р Георгиев оправда устрема за оптимизация на разноските със закриване на отделения отделенията, които не влизат в условията на Министерството на здравеопазването за болница с сходен статут. Това са отделенията по гинекология, хирургия, микробиология и реанимация. Закриването на отделенията по микробиология и гинекология се постанова и от дребния брой операции, които се правят в тях, които не оправдават разноските по издръжката им. Това обаче разумно повдигна въпроса дали сключването на външни контракти за осъществяване на въпросните операции и проучвания няма да натовари с повече разноски бюджета на лечебното заведение.

Не по този начин стои въпросът с отделението по хирургия, което е записало облага за деветмесечието от 71 хиляди лв., при понижен брой кревати и сложени предели. Освен това в посочените за закриване звена стартира 95% от лекуването на онкоболните.

Председателят на Общински съвет Радослав Тасков изрази позиция, че при толкоз компликации за намиране на квалифицирани медицински фрагменти е голословно да се закриват отделения с към този момент построени екипи освен това от експерти с престиж. Той акцентира, че тази болница постоянно е била от първостепенно значение за Общински съвет и община Благоевград и при основано едно съвременно лечебно заведение без аналог в целия Югозапад, няма да бъде позволено преструктуриране, което да докара до освобождение на медицински личен състав или ощетяване на болните. Позиция, към която се сплотиха и останалите общински съветници.

Проблемът с преструктурирането на СБАЛО " Свети Мина " ще се прегледа на едно от първите съвещания на Общински съвет при започване на 2018година.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР