Във връзка с факта, че от повече от седмица нашата

...
Във връзка с факта, че от повече от седмица нашата
Коментари Харесай

От „Брикел“ ЕАД се оплакаха, спрени са неправомерно

Във връзка с обстоятелството, че от повече от седмица нашата активност е изцяло спряна с наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора бихме желали да споделим пред обществеността нашите терзания.

За нас е значимо да се знае, че считаме, че активността на „ Брикел “ ЕАД е спряна непозволено. Получихме редица наставления по отношение на слагане на камери, предприемане на ограничения за увеличение на контрола, както и такива във връзка с биомасата и РДФ-а. Всичко е изпълнено.

Прекратяването на нашата цялостна активност за по-дълъг интервал от време крие редица опасности. Целта на разпространението на актуалното известие е да се опитаме да очертаем двата съществени казуса, които се чака да зародят, при положение, че се стигне до обстановка, в която работата ни остане спряна по-продължително.

Първото следствие бихме дефинирали като „ обществената страна на казуса “. „ Брикел “ ЕАД има 2 съществени звена – топло- и електропроизводствена централа и брикетна фабрика.

В брикетната фабрика към „ Брикел “ ЕАД се създават брикети, които се осъществят по 2 съществени посоки. Част от тях се продават към популацията, като всеобщо се използват като средство за отопление в домовете на хората. Останалата част се употребява в качеството си на профилирано обогатено гориво, което се влага при производството на сила от Топлоелектрическа централа Брикел, Топлофикация Сливен и Топлофикация Перник.

От обясненото до тук излиза наяве, че заради невъзможността ни да произвеждаме така наречен обогатено енергийно гориво, остават под опасност отоплителните сезони в гр. Гълъбово и в гр. Сливен, както и доставките на битова гореща вода в гр. Сливен и гр. Перник.

В гр. Гълъбово към 2000 семейства употребяват централно отопление. Освен тях наши клиенти са 7 образователни заведения, 6 културни центъра, както и локалната многопрофилна болница за интензивно лекуване. Осигуряваме топлоснабдяване на 3 здания на Община Гълъбово, Районен съд, както и на ОД на Министерство на вътрешните работи. От години имаме процедура да осигуряваме топлинна сила под формата на подаяние на огромна част от общинските и републикански обекти.

Доколкото сме осведомени, клиентите на Топлофикация Сливен са над 13 000 семейства. Все отново централното отопление е най-евтиният способ за отопление и неналичието му ще увеличи разноските на семействата, която разчитат на него.

Освен гореспоменатите сдружения обогатено енергийно гориво се пласира и към Топлофикация Перник, което значи, че неналичието му може да докара и до проблеми с подаването на топлота и битова гореща вода към гр. Перник.

Второто следствие съставлява по скоро „ икономическата страна на казуса “. Брикетите, за които към този момент обяснихме, съставляват профилирано обогатено гориво, което се създава от въглища.

Снабдяваме се с въглища напълно от „ Мини Марица Изток “. По осреднени данни на месец купуваме към 250 000 тона въглища от държавното сдружение. Дефакто ние осигуряваме огромна част от техния пласмент. Доколкото ни е известно в „ Мини Марица Изток “ работят над 7 000 души, питаме се какво ще се случи с част от работните места на тези хора, при положение, че ние спрем да купуваме това голямо количество въглища ежемесечно?

Апелираме към всички институции, да се ангажират по-сериозно с казуса със затварянето на „ Брикел “ ЕАД и да вземат под внимание вероятните обществени и стопански проблеми, които ще зародят при вероятно удължение на интервала, в който нашето Дружество не може да извършва своята естествена индустриална активност!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР