Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска

...
Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска
Коментари Харесай

МЗХГ и и БАБХ подготвиха видеоклип за повишаване информираността на хората по отношение на болестта африканска чума по свинете

Във връзка с епизоотичната конюнктура в страната по отношение на болестта африканска чума по свинете (АЧС) и публичната значителност на този въпрос, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), като част от провеждащата се осведомителна акция, приготвиха видеоклип, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

Целта на акцията е да доближи до необятната общност, да се увеличи информираността на хората в страната във връзка с заболяването африканска чума по свинете, както и да се срещнат със препоръките на способените органи, свързани с разпознаването на болестта, методите за реакция при подозрение за пораждане на заболяването и ограниченията за справяне и недопускане на разпространяването ѝ.

БАБХ напомня, че човешкият фактор е главен за бързото разпространяване на африканската чума по свинете и предварителната защита е от значително значение за предотвратяването на големи стопански загуби. Болестта може да се популяризира както посредством пряк контакт със инфектирани животни, по този начин и посредством нечисти с вируса транспортни средства, облекла и обувки на хора, които са били в контакт със инфектирани прасета, свинско месо, артикули и опаковки от тях, съоръжение, фуражи и други.

БАБХ приканва жителите да алармират за всяко подозрение за пораждане на заболяването при домашни и диви прасета или за нерегламентиранo придвижване и търговия на свинско месо и артикули на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на незабавен телефон 112 или в съответната Областна дирекция по сигурност на храните.

Актуална информация за местата с доказани случаи на африканска чума по свинете в страната и придвижването на болестта може да намерите в интерактивната карта, оповестена на уеб страницата на БАБХ. Информационна листовка с инструкции и препоръки за ловците, стопаните и жителите може да прочетете тук (5 март 2019 г.). Всичко за заболяването вижте тук.

"Разчитаме на съдействието и поддръжката на медиите във връзка с информираността на популацията, като част от борбата с АЧС в България ", показват от БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР