Във връзка с епидемичната обстановката в страната и мерките за

...
Във връзка с епидемичната обстановката в страната и мерките за
Коментари Харесай

И Агенцията по заетостта с извънредни мерки заради COVID-19

 Във връзка с епидемиологичната ситуацията в страната и ограниченията за ограничение на разпространяването на вируса COVID-19, Агенцията по заетостта лимитира организирането и провеждането на групови форми за даване на посреднчиески и профилирани услуги на търсещи работа и работодатели.

До края  на месец март се анулира провеждането на плануваните трудови тържища в страната, оповестиха от Агенцията по заетостта.

Ще бъдат прекратени в бюрата по труда и груповите форми за професионално насочване, кариерно консултиране, обосноваване и консултиране посредством Ателие за търсене на работа на безработни лица. Изнесените услуги в отдалечени обитаеми места и региони посредством мобилните бюра по труда, изнесените работни места и приемни на Центровете за претовареност и обществено подкрепяне ще се дават в обновен график по дни  и часове, осигуряващ отмерено обслужване на дребни групи от хора.

Специално за бюрата по труда на територията на Габрово и Плевен, където към този момент има открити случаи на вируса COVID-19, ще бъде въведено гъвкаво работно време с оглед предварителна защита на чиновниците на Агенцията по заетостта и техните клиенти.

Агенция по заетостта уведомява и доставчиците на образования, че според Заповед № РД-01-117 от 08.03.2020 година на министъра на опазването на здравето, издадена на съображение член 63 от Закона за здравето, на територията на областите Габрово и Плевен всички образователни занятия в обучителни институции и организации, провеждащи образования на безработни или заети по контракти с Агенцията по заетостта би трябвало краткотрайно да се преустановят, посредством съгласувана с Бюрото по труда смяна на образователния график.

За образованията, които ще се организират на територията на останалите области, Агенцията по заетостта също предлага провежданите занятия да бъдат прекратени до края на март или до приемане на последващо напътствие. Освен това, следва да се вземат поради всички наставления на здравните органи по отношение на предварителната защита и ограниченията за предотвратяване от COVID-19.

Ръководството на Агенцията по заетостта към този момент изпрати на своите чиновници в страната подробни инструкции за сигурност по отношение на покачвания риск от вирусни/инфекциозни/респираторни болести като набор от превантивни ограничения. Днес, за ограничение на риска от разпространяване на вируса COVID-19, бюрата по труда в страната получават спомагателни указания за организация на работата по метод, който да не води до скупчване на клиенти в работните пространства. Специално внимание е отделено на нуждата от повишение на хигиеничните ограничения – постоянно проветряване, почистване/дезинфекциране на работните помещения/бюра минимум 4 пъти на ден, както и спазването на добра персонална хигиена. Като част от подхванатите ограничения, Агенцията по заетостта обезпечава на  чиновниците защитни маски.

Агенцията по заетостта ще продължи да дава настояща информация и посреднически услуги на клиентите си, прилагайки всички вероятни канали за неприсъствена връзка, в това число по телефон, е-поща, посредством уеб страницата на Агенцията, медии, обществени мрежи и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР