Във връзка с декларацията на българския парламент срещу административната реформа

...
Във връзка с декларацията на българския парламент срещу административната реформа
Коментари Харесай

Кой общува с бесарабските българи, как се стигна до международен скандал?

Във връзка с декларацията на българския парламент против административната промяна в Украйна, която беше стимулирана с ситуацията на бесарабските българи в Одеска област, уеб сайтът Главком интервюира ръководителя на най-голямата организация на българите в Украйна - Валери Твердовски. Той е ръководител на Българскота национално заседание на Украйна.

Интервюто е съпроводено от подробна ретроспекция на събитията - изданието припомня, че представители на етническите българи показаха противоречие с декларацията, а формален Киев я дефинира като интервенция във вътрешните работи на Украйна, напомняйки, че правата на малцинствата са един от главните цели на управляващите.

Още на 21 май представители на териториалните общности в Болградска област, където е съсредоточена огромна част от българското малцинство, дадоха брифинг в Киев. По думите им, обръщението на българските депутати е неясно, манипулативно и провокативно. Същевременно украинските българи показват и неодобрение, че към момента държавното управление не е одобрило дълготрайния проект на обединените териториални общности в Одеска област.

Планът беше отдръпнат от разглеждане, показва създателят на организацията Център за развиване на Бесарабия - Виктор Куртев. Той добавя, че препоръчаният документ е бил координиран на всички равнища и импортиран за разглеждане от украинското държавно управление от Одеската регионална държавна администрация. Планът планува основаването на пет общини в област Болград към селата Криничне, Василивка, Кубей, Городне и град Болград. Куртев показва неразбиране от декларацията на българския парламент, защото и петте общности са български, както и селищата. Всички обитаеми места са българоезични, като се изключи град Болград, където доминира съветският език.

На това сливане на общностите се пробват да попречат политиците, в това число депутати от Одеска област, разясняват представители на районните общности.

" Когато се организираха събрания по селата, пристигнаха някои политици и споделиха, че никога не може да се сплотяват, тъй като законът ще се промени, че всичко се прави неправилно ", изяснява началникът на финансовия отдел на регионалната държавна администрация в Болград Валери Абиджаев.

Изданието наблюдава възникването на спора: " Р ешението на българския парламент бе инициирано от българските депутати Даниела Даритков-Проданова (от ГЕРБ), Полина Цанкова-Христова от популистката проруска партия " Воля ", Искрен Веселинов и Валери Симеонов от дясната, националистическа коалиция " Обединени патриоти ". Главком припомня, че един от подбудителите на напрежението - украинският политик Антон Киссе, през 2018 година награди Валери Симеонов с купата " Човек на годината " от името на българите в Украйна. Главком написа, че Валери Симеонов е авторитетен български политик, има дългогодишни връзки с народния представител във Върховната рада на Украйна Антон Кисе. Още през 2016 година, когато децентрализацията в Украйна едвам набира скорост, той завежда дело против украинското държавно управление с искане за промени в Методиката за образуване на локалните общности. " Трябва да се вземат поради историческите, географските, етническите, културните особености, които засягат социално-икономическото развиване на обединената териториална общественост. Въпреки това, етническата специфичност не се взема поради в методологията. " - стимулира се Кисе.

Одеското издание " Думская " назовава точно Кисе подстрекател на обвиняванията от страна на София против Украйна. Посочва се, че неговият интерес е да предотврати образуването на общности, върху които той няма да има въздействие.

" Очевидно някои хора от Украйна съзнателно са уведомили неправилно Народното събрание на прилежащата страна, който взе не напълно премислено решение. Решение, което не подхожда на действителната обстановка в общностите на Болградската област ", акцентира Вячеслав Негода, заместник-министър по въпросите на общностите и териториалното развиване, без да показва съответни имена.

Интервю на Михайло Глуховский с Валери Твердовски:

Доколко декларацията на българския парламент отразява позицията на украинските българи?

Ние сме наясно с тази тематика и мога да кажа непосредствено, в действителност обмисляме този проблем, той ни обърква. Благодарни сме, че България поддържа българите в Украйна, грижи се за нас, желае тук да сме добре, да няма никакво подтисничество. Но ние не споделяме позицията на някои депутати, които желаят да си създадат политически пиар и да завоюват своите дивиденти от това, пробвайки се да управляват някои области на Украйна. Така че ние поддържаме казаното от Министерството на външните работи на Украйна. Създаването на обединени териториални общности ще помогне на регионите в действителност да се развиват и ще има някакъв надзор, а не безпорядък, както е в този момент. Може би нашият изборен регион би могъл да остане в границите на съществуващите граници...

Интересуваха ли се българските парламентаристи от позицията на вашата социална организация?

Само консулството, което е в Одеса, поддържа връзка с нас. Тоест, имаме някои празници, каним ги на национални празници - украински и български... Например, в този момент българите биха желали да финансират няколко плана: учебни заведения, детски градини, спортно съоръжение или музеи. Те са подготвени да отделят нещо и ние участваме в планове. Не повече. Мисля, че и тук, както и при тях, политиците се интересуват от надзор, от въздействие в този район.

Тогава къде е източникът на спора, неговите корени?

Знаем от кое място идват корените и всички го знаят. Отидете на уеб страницата " Dumskaya ", BessarabiaUA, всичко е написано там (в тези изявления се споделя, че от украинската страна зад рецензията на България стои Антон Кисе - " Главком " ). Ние обаче сме неполитическа организация, не бих желал да посочвам имена.

В уеб страницата на българското Народно заседание се показва, че културата на българския народ е незадоволително показана в украинското общество. Какво се има поради?

Наистина не е показана. Всеки трети гражданин на град Одеса е с български генезис, само че на процедура не сме показани в Одеса. Ние не упрекваме никого, че не сме показани. Можем единствено да обвиним нашето потомство, че неприятно сме се организирали.

Възможно ли е да се съпоставя вашата обстановка със Закарпатието, тъй като там прилежащата страна също направи мощни изказвания, обвинявайки Украйна в нарушение на правата на унгарската общественост?

Не, нямаме нищо общо (с тези изявления), това са политически измамници, които вършат всичко това. Бих желал да се обърна към вас като представител на водещите медии. Нека всички да оставят на мира българите в Украйна. Тук никой не ни потиска. Много от нашите деца към този момент са се асимилирали, те живеят в Киев, в Лвов. А ние, по-старото потомство, просто желаеме да запазим традициите, езика си. Как може да ни помогне България? Да даде някои книги, някои костюми. Именно в националните обичаи е поддръжката.

Вие подкрепяте ли позицията на Министерството на външните работи на Украйна. Тогава би трябвало ли да приказваме за намесата на България във вътрешните работи на Украйна?

Не, няма интервенция. Отново ви споделям, че нашата социална организация не получава и стотинка от България. Следователно би било неправилно да се каже, че те се намесват тук. В България има редица политици, които не са чисти, както има и при нас, които вършат пиар от това и желаят да покажат известна грижа.

Но освен някои политици, а болшинството парламентаристи - 109 депутати гласоподаваха за тази декларация. Как да го обяснявате?

Вижте, политик излиза и споделя, че българите са потиснати тук. И те (българските депутати - б.р.) не знаят, че имаме и други публични организации в Украйна, които имат друга позиция. Тук в Украйна има 200 публични организации... Въпреки това, единствено нашата организация може да се назова всеобща. Има още една - политическа, и един човек, който завзе властта в нея и разправя, че той е най-най и дава отговор за всички българи.

Колко огромна е вашата организация?

Ние сме доста огромна организация, повече от 33 хиляди души. Има хора, които ни поддържат, само че не желаят да получат членска карта, опасяват се. Това са шефове на учебни заведения и ръководители на селата, те се опасяват от напън от страна на високопоставени политици. Обществената ни организация има подобен орган като арбитражния съвет, който се управлява от депутата на регионалния съвет Трифон Антов. Поканихме го, тъй като този човек ни е непосредствен по дух.

Говорите за напън, в какво се показва той?

Например, в Болград има културен център. Има политици, които лобират за назначението на хора, които да работят в този център. Има политици, които лобират или поддържат назначението на претендент за кмет, ръководител на общински съвет и така нататък И тогава тези хора се считат за ангажирани с този политик, задължени. Ето за какво такива хора идват при нас и крият обстоятелството, че са членове на нашата организация.

В едно изявление за " Главком " Павло Гриценко, шеф на Института за украински език, сподели, че младежите от българските села всеобщо се пробват да изоставен и продължат образованието си в България. Дори се стигна до такава степен, че преди няколко години в Одеския университет, където има катедра по българистика, нито един зрелостник не кандидатства за образование. Има ли подобен проблем и за какво хората напущат?

Защо това да е въпрос единствено за българите? В Украйна имаме 7 милиона, в случай че не и повече хора, които са отпътували на работа в чужбина. Не бих споделил, че нашите българи отиват да учат в България. Отиват в Европа и учат в цяла Европа, а в самата България има доста малко от тях. В България можете по-скоро да срещнете младежи от Лвов, от Западна Украйна, които работят в хотели през летните сезони. Често срещам нашите хора от Западна Украйна там. Децата се асимилират, това е понятен развой. Децата ми могат да приказват неприятен български, а на украински приказват добре и с лекост. По-голямата част от младежите от селото отиват в Одеса и регионалните центрове.

Представители на териториалните общности отидоха в Киев, където обществено показаха поддръжката си за украинските управляващи. Защо вие не отидохте, имате ли несъгласия с тях? Защото не смятате позицията на България за интервенция във вътрешните работи на Украйна ли?

Не отидохме, тъй като никой не ни предложения... Не бих желал в този момент да се слага въпросът в политически проект, както те (българските политици) са го сложили. Тук няма интервенция, има единствено интерес на шепа български политици и някои от нашите политици с български генезис в Украйна - да се сблъскат по този въпрос и да продължат да въздействат върху този район и всичко... Просто им бяха споделили там и те гласоподаваха, без да знаят какво е в действителност обстановката. Съжалявам, само че Валери Симеонов, някогашният вицепремиер на България има известно въздействие върху тези хора (голяма част от българския парламент). Прочетете кой е той и ще видите, че е непосредствен с някои политици в Украйна. Не че са толкоз близки, те са сътрудници на Симеонов. Една от организациите го направи " човек на годината " и така нататък Следователно тези депутати бяха подведени. Нямам друга версия. Ако те желаеха да ме изслушат, имаме толкоз доста неполитически въпроси, където биха могли да оказват помощ. Мога да ви кажа сигурно, България е на същото дъно като Украйна.

За какво биха могли да ви оказват помощ?

Всички се интересуват от Болградската област, тормозят се за българите от Бесарабия и край. Защо там няма консулство? Или човек, който би могъл да бъде влиятелен и да учи всички тези проблеми? Например, почетен консул. От Генералното консулство в Одеса до културната ни столица Бесарабия дистанцията е 250 км.

Дали Антон Кисе се е интересувал персонално от позицията на вашата организация, имате ли връзка с него?

Не. Той знае, че има такава организация, само че въобще не се интересува от нашето мнение. Може би въобще не се интересува от мнението на българите, а единствено от личното си мнение. Та нали той е политик.

Междувременно украинското външно министерство съобщи, че разногласието за окръг Болград сред Украйна и България е организиран. Така спорът продължи единствено два дни. На 22 май този въпрос е бил разискван по време на среща сред заместник-министъра на външните работи на Украйна Васил Бондар и българския дипломат Костадин Коджабашев.

" Дипломатите постоянно намират обща позиция. Няма разминавания сред Украйна и България във връзка с правата на българската общественост в Украйна. Съгласихме се да разгадаем всички значими въпроси в градивен дух ", съобщи Бондар. Министерството на външните работи увери българския дипломат, че административно-териториалната промяна не визира равнището правата на българската общественост в Одеска област. В същото време посланикът на България акцентира смисъла на запазването на националната, културната и езиковата еднаквост на българската общественост в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР