Във връзка с африканската чума са разработени допълнителни изисквания при

...
Във връзка с африканската чума са разработени допълнителни изисквания при
Коментари Харесай

Предложение: Отглеждаме до три прасета в домашните стопанства

Във връзка с африканската чума са създадени спомагателни условия при развъждане на свинете в персоналните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, с които да се минимизират рисковете от навлизане и разпространяване на заразни болести.
С цел възстановяване на биосигурността ще бъде понижена броя на отглежданите прасета в персоналните стопанства от пет на три, като предназначението на животните ще бъде единствено за угояване. При тези обекти е належащо да обособят ограждения за биологична сигурност, както и обезпечаване на непрекъснат достъп до вода, място за предпазване и обеззаразяване на тор и място или оборудване за стерилизация.
Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 прасета майки и приплодите им, само че не повече от 200 броя прасета общо. Въвеждат се и условия, свързани с установяване на повърхност, фронт на хранене, достъп на хора и животни, стерилизация и предпазване на тор.
При фамилни и индустриални ферми би трябвало да има обособени места и/или уреди за предпазване на фуража, които би трябвало да са покрити и заградени. Всяка постройка за развъждане на животните би трябвало да има филтър, помещение или място на изхода за разчистване, измиване и стерилизация на транспортни средства.
Животновъдните обекти – пасища, също би трябвало да имат ограждения, осигуряващи сигурност, навеси, уреди за бързо залавяне и фиксиране на животни.
Всички отвори в индустриалните ферми за прасета би трябвало да са обезопасени с мрежи. В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече независими индустриални групи, е належащо да се вкарат обособени ограничения за биосигурност за всяка група.
Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с промишлен темперамент за развъждане на птици и прасета и фамилна плантация за прасета се задължават да имат направени самостоятелен проект за биосигурност. В него би трябвало да са избрани сериозните контролни точки в обекта и процедури за тяхното ръководство. Необходимо е стопаните да имат проект за използване на незабавни ограничения при констатиране на заразно заболяване, утвърдени от БАБХ.
С цел повишение на биосигурността в обектите за прасета, е належащо да се подхващат ограничения за ограничение достъпа на външни лица във фермите, изключително за тези, които правят стерилизация, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти.
Същото се отнася и за обекти за развъждане на птици и люпилните във връзка със болестта инфлуенца. Предвидено е люпилните и животновъдните обекти с промишлен темперамент за развъждане на птици и прасета да имат стратегия за разчистване, стерилизация, дезинсекция и дератизация, утвърдена от БАБХ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР