Във Враца започна изграждането на довеждащ водопровод от язовир "Среченска

...
Във Враца започна изграждането на довеждащ водопровод от язовир "Среченска
Коментари Харесай

Враца завършва проекта за водния цикъл със средства по ОПОС

Във Враца стартира построяването на довеждащ тръбопровод от язовир "Среченска бара ", оповестиха от пресцентъра на общината. Дейностите са част от последната фаза на плана за воден цикъл на града, който се финансира със 78 млн. лева безплатна помощ по Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 година " (ОПОС). Трасето е с дължина 33 километра.

На формалната гала кметът на община Враца Калин Каменов изясни, че планът е извънредно значим за района. "Благодарение на взаимните старания на двата регионални центъра - Враца и Монтана, напълно скоро загубите на питейна вода, ще бъдат фрапантно понижени, а качеството й ще дава отговор на всички условия ", означи той. Ще бъде осъществена рexaбилитaция нa cтoмaнeния вoдoпpoвoд - пoдмянa нa ĸaпaци нa cъopъжeниятa и мoнтaж на нoви ĸaтoдни cтaнции, пoдмянa нa cпиpaтeлни ĸpaнoвe и въздyшници. Предвижда се още да бъдат сменени всички тръби по остарелия азбестоциментов тръбопровод с нови, чугунени тръби, като паралелно с това ще се изградят нови шахти за ръководство и премерване на водния поток. Предвижда се дa имa осем oтĸлoнeния зa вoдocнaбдявaнe и нa дpyги ceлищa пo тpaceтo мy.

Този тръбопровод ще зарежда освен Враца и обитаемоте места към града, само че и Мездра. Подобна инвестиция в района не е правена от 70-те години на предишния век. Преди началото на строителството са извършени над 480 отчуждителни процедури.

Общият размер на инвестицията по плана "Интегриран план за воден цикъл на гр. Враца - II фаза” е в размер на 114 506 125.63 лева, като безвъзмездната финансова помощ от Оперативна стратегия "Околна среда 2014-2020 година " е 78 246 103,33 лв.. За построяването на довеждащия тръбопровод от язовир "Среченска бара " до град Враца е подписан контракт с реализатор - "МС-ТЕХНО-ХИДРО " ДЗЗД в размер на 46 338 270.16 лева без Данък добавена стойност.

Очаква се след завършването на строително-ремонтните действия и въвеждането в употреба на новия тръбопровод да бъдат понижени загубите на вода и да се обезпечи обикновено водоснабдяване за всички селища, попадащи в обсега на водопровода. Същевременно ще се основат условия на живущите за прилагане на питейна вода, която да дава отговор на актуалните санитарно-хигиенни правила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР