Във Враца ще измерват нивата на радон в детските градини

...
Във Враца ще измерват нивата на радон в детските градини
Коментари Харесай

Измерват нивата радиоактивния газ радон в детските градини във Враца

Във Враца ще мерят равнищата на радон в детските градини и ясли, научи организация BulNews. Проучването се организира за оценка на обемната интензивност на радиоактивния газ в публични здания.
На шефовете на детските заведения на територията на област Враца още предишния месец са раздадени 93 пакета с детектори, които регистрират облъчването от радон, оповестиха от районната здравна ревизия.
С шефовете на яслите и градините е извършена среща, на която им е разяснено по какъв начин работят уредите и каква е задачата им. Срещата бе проведена от шефа на РЗИ-Враца доктор Кети Ценова, регионалният координатор инж. Татяна Лозанова и секретарят по програмата Мариета Стоянова. Обучението им е било осъществено от доцент Кремена Иванова, която е зам.-директор на Националния център по радиобиология и радиационна отбрана в София, както и националният координатор по програмата и инж. Десислава Джунакова.
Детекторите ще престоят 6 месеца, след което ще бъдат събрани и изпратени в лабораторията на центъра в столицата за разбор.
Експертите напомнят, че газът радон е вторият по значителност фактор, пораждащ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които в никакъв случай не са пушили. Няма цвят, нито аромат и попада в дробовете ни посредством прашинките, носещи се във въздуха. Концентрацията му в здания е доста по-голяма в сравнение с навън.
Радонът е натурален радиоактивен газ и участва в природата, без значение от човешката активност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Газът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отсрочват по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и по този начин се отсрочват по дихателните пътища и белите дробове.
Облъчването на индивида става най-вече в жилища. Нивата му се променят непрестанно, както през денонощието, по този начин и през другите сезони. Неговото въздействие върху нас зависи и от етажа, на който живеем. В приземните и по-ниските етажи газът има по-голяма централизация.
През зимата постъпването на радиоактивното вещество в жилищата е в пъти по-интензивно спрямо лятото. Видът на строителството и методът на отопление също въздействат на равнищата му в едно жилище. Използването на природен газ покачва концентрацията, разкриват експерти по радиационен надзор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР