Във Войводиново се било извършвало етническо прочистване, твърди председателят на Българския хелзинкски

...
Във Войводиново се било извършвало етническо прочистване, твърди председателят на Българския хелзинкски
Коментари Харесай

Шефът на Българския хелзинкски комитет: Циганите от Войводиново са жертви

Във Войводиново се било правило етническо пречистване, твърди председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев в ефира на bTV. " Да се третират тези хора като предмети е последна степен на дехуманизация ", каза той. Крайно неуместно било да се търси виновност в тези хора, смята правозащитникът.

По думите му, ромите от Войводиново били жертвите, тъй като повече от месец живеели при плътски условия при свои родственици в " Столипиново ". Кънев твърди, че отпред на групата роми, които направиха опит да се завърнат по към момента неразрушените си домове в селото в събота, не е имало човек на БХК.

В същото време кметът на Войводиново съобщи, че един мъж се е показал за подобен представител на БХК и упрекна, че допреди идването на правозащитниците, които докарали ромите с коли, в селото е било умерено. С ромите имало и една англоговоряща журналистка, както и жена, бременна със седмото си дете.

По признанието на Красимир Кънев БХК работи с Неправителствени организации от " Столипиново " и ги подкрепя, тъй че не отхвърля водачите да са били негови сътрудници. А наличието на чужденката било разумно, тъй като непознатите публицисти проявявали огромен интерес към случая. Попитан дали знае къде отиват парите за интеграция, които получава неправителственият бранш, Красимир Кънев разяснява:  " Аз не знам защо изразходват парите, аз знам, че група, повече от 100 индивида, които бяха изгонени по средата на зимата ".

Тези хора имат потребност от помощ, добави още лицето на БХК, като уточни, че са търсили поддръжка от всички инстит
Той се възмути, че завърналите се роми са късали залепените по къщите заповеди за срутване, които съставляват публични документи. Все още съдът не се е произнесъл по идното срутване на останалите постройки, откакто имаше 17 обжалвания. Циганите бяха прогонени от Войводиново при започване на януари след митинг на локалните поданици, предизвикан от жестокия побой над военнослужещ, осъществен от локални роми. Оказа се, че всички къщи върху общинската земя са нелегално вдигнати, заради което управляващите събориха част от най-опасните постройки и издадоха наставления за останалите.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР