Във войната в Украйна са убити или ранени около 100

...
Във войната в Украйна са убити или ранени около 100
Коментари Харесай

САЩ: Около 240 хиляди са жертвите на Русия и Украйна във войната

Във войната в Украйна са убити или ранени към 100 000 съветски още 100 000 украински бойци, счита най-високопоставеният американски военачалник – Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, представен от Би Би Си.

Той допуска също, че към 40 хиляди цивилни са починали.

Оценките са най-високите, предлагани до момента от западен формален представител.

Той отбелязва, че признаците, че Киев е подготвен да се върне към договаряния с Москва, отварят " прозорец " за диалози, предаде  OFFnews.bg.

През последните дни Украйна даде подобен знак, откакто президентът Володимир Зеленски се отхвърли от настояването съветският президент Владимир Путин да бъде отхвърлен от власт, преди да се възобновят договарянията.

За да са сполучливи каквито и да било договаряния, и Русия, и Украйна ще би трябвало да реализират взаимно самопризнание, че военната победа може би не е постижима с военни средства и „ по тази причина би трябвало да се обърнете към други средства “, уточни ген. Мили в изявлението си в Ню Йорк.

Генералът, който е най-високопоставеният боен консултант на президента Джо Байдън, съобщи, че мащабът на жертвите би могъл да убеди и Москва, и Киев в нуждата от договаряния през идните зимни месеци.

" Имаме поради над 100 000 убити и ранени съветски бойци - сподели военачалник Мили. - Същото евентуално се отнася и за украинската страна. "

И Украйна, и Русия ревностно крият броя на жертвите си.

Последната обновена информация на Москва от септември гласеше, че от началото на спора са починали единствено 5937 бойци. Министърът на защитата Сергей Шойгу отхвърли известията за доста по-голям брой жертви.

Оценката на военачалник Мили е доста по-висока.

За съпоставяне, в спора в Афганистан през 1979-1989 година са починали 15 000 руски бойци.

Украйна значително се въздържа от даване на данни за жертвите. Но през август главнокомандващият на въоръжените сили Валерий Залужний беше представен в украинските медии да споделя, че до момента са починали 9000 украински бойци.

" Имаше голямо страдалчество, човешко страдалчество ", сподели военачалник Мили.

Според него броят на бежанците след съветската инвазия на 24 февруари е сред 15 и 30 милиона.

Организация на обединените нации е записала 7,8 млн. души като бежанци от Украйна в Европа, в това число Русия. В това число не са включени тези, които са били принудени да изоставен домовете си, само че са останали в Украйна.

В сряда Москва разгласи, че войските ѝ ще стартират да се изтеглят от основния южен град Херсон - единственият огромен град, който падна под ударите на съветските сили.

Генерал Мили съобщи, че въпреки " първичните индикатори " да сочат, че е почнало оттегляне, той означи, че Русия е събрала към 20-30 000 бойци в града и изтеглянето може да отнеме няколко седмици.

" Те направиха обществено изказване, че го вършат. Смятам, че го вършат, с цел да запазят силите си за възобновяване на отбранителните линии на юг от река [Днепър], само че това следва да се види ", сподели той.

Новината за изтеглянето на Русия от Херсон идва, откакто през септември съветският президент Владимир Путин прикани към 300 000 резервисти да се бият в Украйна.

Военни специалисти на Запад и в Украйна настояват, че нуждата от готовност демонстрира, че съветските войски се провалят съществено на бойното поле в Украйна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР