Във военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде изграден център

...
Във военновъздушното училище в Долна Митрополия ще бъде изграден център
Коментари Харесай

Изграждаме специален център за обучение на пилоти за изтребителите F-16

Във военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия ще бъде построен център с тренажор за образование на водачи за изтребителите F-16. Това е планувано в усъвършенствана оферта на Съединени американски щати за продажбата на 8 изтребителя на България. Поправките в първичното предложение са получени от държавното управление в края на предходната седмица, а през днешния ден кабинетът би трябвало да утвърди договорката.

Тренажорът във военновъздушното учебно заведение ще е планът по индустриално съдействие, който получава България поради покупката на американските изтребители. Там ще могат да се образоват както български летци, по този начин и непознати, като цената на бревета ще е 30 хиляди евро.

До 2,1 милиарда лева с Данък добавена стойност е понижена финално цената на договорката, научи “24 часа ”. Това е станало допустимо, откакто Съединени американски щати са решили да поемат 60 млн. лева от цената на приспособяването на авиобазата “Граф Игнатиево ” за дом на осемте F-16, които България ще закупи. Общата стойност на ремонта въз основата, в която сега са основани изтребителите МиГ-29, ще е към 100 млн. лева

Освен хангари за новите изтребители в нея ще бъдат направени закрити стоянки за техническо обслужване на F-16, както и чисто нова противопожарна система на цялата авиобаза. Заради тази система пък би трябвало да бъде изработен и нов тръбопровод на “Граф Игнатиево ”, тъй като сегашният не можел да я обслужва.

Цената е понижена и в началото България няма да закупи цялостния боекомплект за новите изтребители, а единствено част от него. В идващите години обаче при потребност можело да поръчаме в допълнение ракети и муниции в границите на 800 млн. лева Толкова остава сред 2,1 милиарда лева, които ще се платят в този момент за осемте нови самолета, и утвърдената от Конгреса на Съединени американски щати оптималната цена на договорката от 2,9 милиарда лева (1,6 милиарда долара).

Министерството на защитата към този момент е платило 82 млн. лева на Беларус за ремонта на изтребителите Су-25. Така България няма да заплаща неустойки за забавянето на контракта.

Въпреки това към момента за беларуския авиационен цех не е отпътувал нито един от моторите на щурмовите самолети, които би трябвало да бъдат ремонтирани. Причината е, че от министерството на стопанската система към този момент близо месец бавят подписването на съгласувателно писмо, че позволяват краткотрайния износ на тези елементи от бойните самолети. Без този автограф моторите не могат да бъдат изнесени легално от България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР