Във Военновъздушна учебна база Георги Бенковски“ - Долна Митрополия бяха

...
Във Военновъздушна учебна база Георги Бенковски“ - Долна Митрополия бяха
Коментари Харесай

40 г. от полета на първия роден космонавт и Деня на авиацията във ВВУБ „Бенковски“

Във Военновъздушна образователна база „ Георги Бенковски “ - Долна Митрополия бяха маркирани 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и Международния ден на авиацията и космонавтиката.
 12 april dariknews.archive  
Празникът на летище Долна Митрополия през днешния ден стартира с посрещане на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, който одобри тържествения строй и приветства военнослужещите.

Преди това беше изпълнен химнът на Р България от духов оркестър като в осъществяването се включиха десетки деца от плевенски учебни заведения, пристигнали за събитието.
 12 april dariknews.archive-->
В изявлението си министър Каракачанов още веднъж увери, че до 6 май чака процедурата по предлагането за възобновяване на Военно-въздушното учебно заведение да завърши и да има решение на Народното събрание.

„ Моята упоритост е преди Гергьовден, за празника на българската армия, да има към този момент и решението на Народното събрание. И от 1 януари идната година да стартира да действа тук, където му е мястото, новото Висше военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " “, разгласи вицепремиерът.
 12 april dariknews.archive
За славната история на военновъздушните сили приказва командирът на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков, който напомни и историческата дата 10 април 1979 година Тогава в орбита към Земята е изстрелян галактическият транспортен съд „ Съюз-33 “, като част от екипажа е българският боен водач Георги Иванов.

Припомнен бе и обстоятелството, че Летище Долна Митрополия е ковачницата на фрагменти за военновъздушните ни сили в годините обратно и точно отсам са тръгнали доста известни персони и един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов.
 12 april dariknews.archive  
Тържествената гала продължи с връчване на годишната академична премия от името на Община Долна Митрополия за „ Най-добър курсант ” от факултет „ Авиационен ”. Отличието връчи кметът на Общината Поля Цоновска, която означи, че премията се връчва всяка година с решение на  Общински съвет - Долна Митрополия.
 12 april dariknews.archive  
Гости на празника, проведен от ВВВУ - Долна Митрополия бяха регионалният шеф Мирослав Петров и Татяна Божинова - заместител регионален шеф, ръководителят на Общински съвет-Плевен Мартин Митев, зам.-кметът на Община Плевен Тодор Еленков, бригаден военачалник Димитър Петров - пълководец на авиационна база Граф Игнатиево, полк. Пламен Богданов - шеф на Националния боен университет „ Васил Левски ”, ръководители на военни структури на локално равнище, курсанти и военнослужещи, десетки жители, измежду тях и доста възпитаници.
 12 april dariknews.archive
След формалната гала в небето над Долна Митрополия бяха показани пилотажните умения и качества на летците - инструктори от състава на Учебна авиационна група „ Георги Бенковски ” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети " Пилатус РС-9М " и L-39 “Албатрос ”, демонстрирани бяха и техники на пилотиране.
 12 april dariknews.archive
Изненада и атракция за всички присъстващи беше впечатляващ въздушен привет от два самолета МиГ - 29, които прелетяха във въздушното пространство над Долна Митрополия.

Посетителите имаха опция да се срещнат от близко и с разнообразни типове самолети, профилирани средства за противовъздушна защита, с леко стрелково оръжие, височинно съоръжение и летателни костюми.
 12 april dariknews.archive

 12 april dariknews.archive

 12 april dariknews.archive

 12 april dariknews.archive
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР