Във вилно селище “Север до Момчилград откриха фолклорна къща “Гърнатскине

...
Във вилно селище “Север до Момчилград откриха фолклорна къща “Гърнатскине
Коментари Харесай

Известен музикант изгради къща музей Гърнатскине конаци в Родопите

Във вилно населено място “Север " до Момчилград откриха фолклорна къща “Гърнатскине конаци " в достоверен родопски тип, съобщи кореспондент на " Фокус ".

Идеята е на младия момчилградчанин Филип Синапов, който желае да резервира и запази традициите на Родопите. С персонални средства той построява тази фолклорна къща с интерактивен музей, която е по пример на достоверна къща от село Гърнати, община Неделино.

Освен да прегледат обичайния обичай на родопчани, посетителите ще могат и да вземат участие в упражняването на обичайни занаяти. Към къщата ще действат детски-фолклорни школи по песни, танци, свирене на национални принадлежности. В двора на фолклорната къща ще може да се види и по какъв начин се е обработвала земята и са се отглеждали обичайни за Родопите култури - тютюн, пшеница, картофи и други

Освен другари и близки на Филип Синапов, публични посетители на събитието бяха и националният представител от Пловдив-град от ПГ “БСП за България " Иван Петков, кметският наместник на Гърнати Асен Гънгаров, известният екскурзовод от района Георги Кичуков и етнологът от районния исторически музей “Стою Шишков " - Смолян Ваня Йорданова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР