Във Видин е обявена първа степен на готовност при преливане,

...
Във Видин е обявена първа степен на готовност при преливане,
Коментари Харесай

​Нивото на Дунав в българския участък продължава да се покачва

Във Видин е оповестена първа степен на подготвеност при преливане, а в Лом - втора. Всекидневно се правят огледи на дигите, отводнителните полета и помпените станции.

Засега няма заплаха за популацията и заливане на инфраструктурата в българската част на река Дунав. Наблюдението обаче е засилено, с цел да могат при потребност да се подхващат нужните ограничения. Нивото на реката се следи непрекъснато и от Агенцията за изследване и поддържане на реката.
Павлин Цонев, изп. шеф на АППД: Това става автоматизирано, имаме 9 автоматизирани хидрометрични станции и като следва за инсталираме още 10. Така че на всеки 15 минути на уеб страницата на организацията се изобразява кривата на водните стоежи. Всяка една администрация има проект за наблюдение на бреговите уреди, на дигите, тъй че при равнища над 750 ние осведомяваме.
Агенцията следи покачването на равнището по цялото течение на Дунав и съгласно техните прогнози към този момент няма заплаха от заливане на българския бряг.
Павлин Цонев, изп. шеф на АППД: В региона на Лом имаме повишаване с 26 см, тъй че ще се забави малко темпа. И всичко зависи от работата на шлюзовите комплекси. Искам да подчертая, че в региона на Сърбия, на сръбско-румънската част има два шлюзови комплекса, които оказват въздействие върху ежедневното повишаване и намаление равнището на реката. Така, че не би трябвало безусловно да преглеждаме какъв брой см се е покачило при Ново село, а да следим денонощния ход.
При Русе прогнозният стоеж за 9 юни е 702 см, което е на 50 см от равнището, при което се подава сигнал на регионалната и общинските администрации за нараснало внимание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР