Във видеообръщение на страницата си във Facebook, заснето пред сградата

...
Във видеообръщение на страницата си във Facebook, заснето пред сградата
Коментари Харесай

Христо Иванов: Предложенията ни за реформи в прокуратурата не са антиконституционни

Във видеообръщение на страницата си във Фейсбук, снимано пред постройката на Висшия правосъден съвет, водачът на „ Да, България “ и съпредседател на „ Демократична България “ Христо Иванов отговори на декларацията, която през вчерашния ден е приела прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. В нея, припомняме, се споделя, че предложенията, импортирани от Иванов за промяна на Висш съдебен съвет и прокуратурата, са антиконституционни. 
" Предлагаме да има покоряване на прокуратурата на Народното събрание и да се извърши реподбор на прокурорите в България ", припомня някогашният правосъден министър. Той аргументира предложенията си:
" Ние видяхме, че основният прокурор на България е безусловно безотчетен, безотговорен. Видяхме, че никой прокурор в България не смее да се сезира против него и приятелите му, без значение от това, че подадохме сигнали и че даже Конституционния съд сподели, че може да се проверява основния прокурор. Сподели с твоите другари
Подадохме сигнал във Висш съдебен съвет по проблема " Осемте джуджета " и поискахме Висш съдебен съвет да се произнесе по какъв начин, в случай, че основният прокурор и други висши прокурори са забъркани в този проблем, може да протече следствието. Подадохме сигнал да се сезират за поредност от нарушавания на всички текстове от Етичния кодекс на прокурорите, на магистратите и на всички вероятни правила на наказателния развой и справедливия развой да се сезират за дисциплинарно произвеждане. Нямаме отговор по нито един от тези сигнали. Подадохме сигнали и в прокуратурата за съответни нарушавания, които съгласно нас след следствие може да се откри, че реализират сформира на Наказателния кодекс от страна на Иван Гешев, тъй че тези прокурори, които можело - съгласно Конституционния съд - да се сезират, да забележим дали ще се откри един. Нямаме отговор. Вместо това се сезираха за едно леке, което видели на стената зад мен, до момента в който съм говорел за един от сигналите, които сме внесли ", споделя Иванов.
" Именно тази обстановка ни дава съображение да желаеме, първо, основния прокурор да мине под ясна, демократична отчетност от страна на Народното събрание посредством конституционна смяна, второ, да се отстрани несменяемостта на прокурорите и да се направи реподбор на прокурорите в България, тъй като в случай че там няма нито един, който смее да се сезира за основния прокурор, явно имаме огромен проблем и той би трябвало да се реши посредством реподбор. Такива са правени в доста европейски страни - в Албания, Косово, Украйна. Имаме връзка с съответните екипи, които са ги правили. Това се прави от непознати експерти, има методики. Подготвени сме.
Другото, за което настояваме е Висш съдебен съвет да бъде реформиран, да бъде отстранена прокурорската гилдия, да остане единствено за съдии, тъй че прокуратурата да стане самостоятелна и отчетна на Народното събрание и да може да почисти корупцията във всички останали институции и области на живота по елементарното предписание: " почисти прокуратурата, тя ще почисти всичко останало ", споделя още той.
" Искам да се обърна към прокурорите които Висш съдебен съвет сега се пробва да плаши с това, че ще се прави реподбор и дълбока промяна. Да, ще се прави, уважаеми сътрудници. Ако вие нямате храброст да отбраните името на специалността си, в случай че нямате лице да излезете и да се противопоставите на това леке, не на това, аленото, на това леке върху вас, ще би трябвало да има реподбор, ще би трябвало обществото да си изиска назад законността, тъй като вие, уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите, позорно мълчите. Излезте и се разграничете от това леке (сочи афиш с лика на Гешев, залепена под табелата на ВСС). Затова сме го залепили тук, тъй като явно има хора в прокуратурата, които до момента в който слушат това, което им се приказва, или им се подава съответен сигнал, те реагират единствено на образна картина. И моите синове са по този начин, апропо, по тази причина ето, това е петното, за което огромна част от обществото желае да реагирате, да се разграничите, да дадете доклад, да приложите закона към него.
Ако нямате храброст, в случай че сте се трансформирали в една Северна Корея в България, значи би трябвало промяна. Затова хиляди хора излизат на улицата, по тази причина цяла България е в тази доста сериозна политическа рецесия. Заради това леке, поради вашето безучастие и липса на кураж. Знам, че измежду вас има ужасно доста хора, които знаят, че това, което споделям, е истина. Знам, че измежду вас има хора, които са съгласни с огромна част от нещата, които хората викат на улицата. Наясно съм с това. Излезте и го покажете. Стига сте се крили! Иначе страната ще би трябвало да мине през тежка рецесия и да стигнем най-после до промените и до реподбор, тъй че да останат единствено хора, които знаят какво вършат в прокуратурата - ползват закона, а не обслужват и пазят гърба на този и всевъзможни други хора, които трансформират от ваше име и за наша сметка прокуратурата в бухалка. 
Вижте още:
Христо Иванов: " Демократична България " има рецептурата да се оправи с модела " Пеевски "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР