Във вероятна подготовка за масирано нахлуванеПоловината заложници на Хамас може

...
Във вероятна подготовка за масирано нахлуванеПоловината заложници на Хамас може
Коментари Харесай

Израел нареди 1,1 милиона души в Газа да се преместят

Във евентуална подготовка за масирано навлизане
Половината заложници на Хамас може да са към този момент мъртви

След като активизира десетки хиляди резервисти, струпа военни сили край линията Газа и разгласи тотална обсада на палестинския анклав - без доставки на храна, вода и горива, Израел даде 24-часов ултиматум на жителите на северната част на анклава, следен от ислямисткото придвижване Хамас, да се реалокират в южната част. Става въпрос за към 1,1 милиона цивилни. Предположенията са, че Тел Авив се приготвя за сухопътна интервенция в линията Газа, която още публично не е доказана.

Действията на Израел са в отговор на офанзивите на Хамас, почнали на 7 октомври, когато бяха нанесени масирани ракетни удари по израелска територия, а бойци на групировката проникнаха през границата и направиха набези на доста места и отвлякоха десетки заложници.

Израел отвърна с офанзиви по линията Газа. До момента починалите израелци са над 1300, а палестинци - над 1500.

В отговор на ултиматума на Израел, Хамас съобщи, че това е подправена вест и прикани цивилните да не извършват разпореждането.

Въпреки това хиляди палестинци напуснаха домовете си и поеха на юг.

Същевременно Организация на обединените нации разгласи, че “смята за невероятно такова напредване да се реализира без опустошителни филантропични последици ”. Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик разяснява, че разпореденото пренасяне се отнася и за чиновниците на организацията, както и за тези, които са били подслонени в обектите на Организация на обединените нации, в това число в учебни заведения, здравни центрове и клиники.

Все още не е ясно дали Израел ще стартира пълномащабна сухоземна интервенция, поради заложниците, които държи Хамас. Предполага се, че над 160 души са отвлечени, само че половината към този момент не са измежду живите, а са умряли по пътя към Газа или са отведени там мъртви. Това написа в. “Йедиот ахронот ” след среща на бригаден военачалник Гал Хирш, който дава отговор за отвлечените и изчезналите, с американския заместител на президентския делегат за заложнически въпроси Стивън Гилън.

Повечето от похитените са израелци, някои с двойно поданство, а едвам девет единствено с непознато поданство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР