Във Венецуела сандвич Big Mac струва около половин заплата. Или

...
Във Венецуела сандвич Big Mac струва около половин заплата. Или
Коментари Харесай

Как венецуелците изведнъж полудяха по bitcoin

Във Венецуела сандвич Big Mac коства към половин заплата. Или струваше, до момента в който неналичието на самун не извади известния артикул от менюто. Тази година инфлация в страната се чака да доближи 1 600%.

В изискванията на политическа и икономическа рецесия, венецуелците се обърнаха към криптовалутата bitcoin, с цел да оцелеят, споделя The Atlantic.

Под режима на президента Никола Мадуро електричеството се оказва едно от доста дребното неща, които венецуелците могат да си разрешат, защото е толкоз мощно субсидирано, че е съвсем гратис. Затова доста от тях се трансфораха в " миньори " - на bitcoin, предоставяйки част от мощността на компютрите си, с цел да " копаят " валутата.

По този метод могат да се изкарат по към 500 $ месечно, което е едно малко благосъстояние в страната, където минималната заплата е 12.5 $.

Изданието твърди, че с " копаене " към този момент се занимават и професори, и студенти, и служители на реда, и даже политици.

Наскоро обаче Мадуро реши да приключи практиката, наричайки " миньорите " " буржоазен паразити ". И защото в страната няма закон за криптовалутите, полицията стартира да арестува хората, които " копаят " по разнообразни, измислени обвинявания. Първият арестуван, Хоел Падрон, който управлява куриерска компания и почнал да " копае " bitcoin, с цел да подкрепи бизнеса си, бе упрекнат в кражба на електрическа енергия и владеене на контрабандни артикули. Той бе арестуван за 14 седмици.

Оттогава голям брой компютри бяха конфискувани, а съгласно слуховете, по-късно пускани още веднъж от самите служители на реда за персонална облага.

Според Падрон обаче това не значи, че венецуелците са спрели да се занимават с криптовалутата, а просто, че се крият по-добре.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР