Във Венецуела литърът е $0,01Цените на бензина в България представляват

...
Във Венецуела литърът е $0,01Цените на бензина в България представляват
Коментари Харесай

19% от надницата ни отива за галон бензин

Във Венецуела литърът е $0,01


Цените на бензина в България съставляват сензитивна тежест за фамилния бюджет при ниските приходи на българите, демонстрира разбор на Bloomberg, представен от СБА. От Bloomberg са създали съпоставяне сред 61 страни от целия свят по три индикатора – цена на горивото, равнище на досегаемост и каква част от персоналните си средства харчи човек за зареждане на колата. По цена на бензина България се подрежда на 23-то място със междинна цена на галон бензин от 4,89 $. Оказва се, че цените на бензина у нас са много ниски. Като се вземат поради и приходите обаче обстановката става друга. При приблизително дневен приход от 25,79 щатски $ българският водач би трябвало да изхарчи 19% от надницата си, с цел да си купи един галон бензин (3,78541178 литра). По този индикатор – на равнище на досегаемост, сме чак на 52-ро място от общо 61 страни. По третия индикатор – каква част от заплатата си харчим годишно за гориво, сме на 33-то място.

В тази ранглиста Венецуела е преди всичко. През 2016 година президентът Николас Мадуро усили цената на бензина с 6000%, само че към момента пълненето на един контейнер коства по-малко от чашка кафе. Средната цена на литър бензин в страната е 0,01 щатски $.

В момента междинната цена на бензина в света е 1,16 щатски $ на литър. Сред обособените страни обаче има основни разлики. В класацията по цени на бензина в целия свят България е чак на 108-мо място със междинна цена от $1,32. Като общо предписание по-богатите страни имат по-високи цени, а в по-бедните страни и страните, които създават и изнасят нефт, цените са по-ниски цени. Изключение са Съединени американски щати, които са измежду стопански развитите народи, само че в това време имат относително ниски цени на горивата. Различията в цените в обособените страни се дължат на другите налози и дотации на бензина.

Русия, която е измежду най-богатите на нефт страни, се подрежда на 29 място с цена от 0,72 щатски $ за литър. След нея е друга страна с богати находища – Азербайджан ($0,73). Съединени американски щати е на 37-мо място ($0,84). От прилежащите страни най-близко в класацията е Турция, която е директно след нас с 1,34 $ за литър. На 111-то място е Македония ($1,36), следвана от Полша ($1,37), Унгария е на 116-то място ($1,41), а Румъния на 118-то място – ($1,42). Сърбия е на 127-мо място в международната ранглиста.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР