Във Великобритания започва нов политически сезон и след лятната пауза,

...
Във Великобритания започва нов политически сезон и след лятната пауза,
Коментари Харесай

Може ли Джейкъб Рийс-Мог да стане премиер на Великобритания

Във Англия стартира нов политически сезон и след лятната пауза, членовете на локалните организации на Консервативната партия имат нов любим – Джейкъб Рийс-Мог, представител в Народното събрание от задните редове, който до момента не е заемал изпълнителна служба, само че по тази причина пък има благороден акцент, тип на прям човек и отлични реторически умения.

Скандалните му изявления срещу абортите и гей браковете, както и цялостния му външен тип и обноски от 19 век

към този момент пробудиха ужасена реакция от левицата, само че го трансфораха и в воин на мнозина. В Лондон все по-упорито се приказва за бъдещото водачество на Консервативната партия и Рийс-Мог оглавява класацията за известност измежду редовите членове.

Jacob Rees-#Mogg represents Catholics as well as he represents modern Britain: Catholics more likely to vote #Labourhttps://t.co/fXGBQ1WP9U pic.twitter.com/CR5YadF7r0
— Momentum Oxford (@MomentumOx) 9 септември 2017 година
Няма казус обаче, представител от задните редове да е бил избиран непосредствено за министър председател, без да има министерски опит.

Може ли неговата инерция (Moggmentum) да го издигне на върха?

След като Тереза Мей се провали на предварителните избори и изгуби болшинството на Торите в Народното събрание, в началото огромна част от партията споделяше мнението на някогашния канцлер на хазната Джордж Озборн, че тя е „ ходещ труп”. Пред нейното премахване обаче продължава да има една голяма спънка и тя е, че премиерското място е може би най-нежеланата работа в Обединеното кралство сега.

Мей: Предстои сложен бракоразвод, поддръжката за нея понижава

Европейски Съюз желае 100 милиарда евро за Брекзит

Затова и депутатите и министрите в кабинета стигнаха до безмълвния консенсус, че Мей ще остане министър председател до края на договарянията за Брекзит. Нейната позиция очевидно отслабна и всички започнаха да я възприемат като жив щит, който партията ще употребява, с цел да си проправи път към излизането от Европейски Съюз. Така Мей се трансформира в пленник на кабинета, на който трябваше да бъде водач.

Връщайки се от лятна почивка и в навечерието на националната конференция на Торите, Тереза Мей обаче реши да даде отпор.

Виждайки, че до привършване на Брекзит

никой няма да събере храброст да я измести, тя реши да стартира да се изплъзва от хватката на кабинета си, като съобщи в края на предходната седмица, че ще води партията на идващите избори и че „ има проекти оттатък Брекзит”.

Не единствено това, ами в понеделник „ Таймс” заяви, базирайки се на вътрешен източник, че Мей готви разбърквания в кабинета. Това е тънка и сложна игра, която може да й донесе позитиви, въпреки да крие опасности.

По принцип постоянно е добре разбърквания в кабинета да се чакат всеки миг – това дисциплинира министрите, които не желаят да си изгубят местата и окуражи депутатите, които се надяват на покачване. Едно разбъркване, което непрекъснато да се отсрочва във времето, до момента в който непрестанно се дискутира, може да помогне на Тереза Мей да си върне контрола над личния кабинет. В позицията, в която се намира обаче, в случай че уволни неверния човек, това елементарно може да възпламени протест.

И тук се намесва Джейкъб Рийс-Мог, дружно с още няколко няколко „ свежи таланти”

като Рори Стюарт и Том Тъджендхет. Ако от Тереза Мей в действителност се чака да се отдръпна след Брекзит или най-вече след края на този мандат, то тя също по този начин би трябвало да извърши обичайна задача да приготви няколко евентуални наследници, които да са членове на кабинета.

Тук съперниците й няма да могат да възразят. Благодарение на сходно разбъркване (тогава в кабинета в сянка) на Майкъл Хауърд, съумяха да изгреят през 2005 година звездите на Дейвид Камерън и Джордж Озборн. Проучванията измежду членовете на Торите демонстрират, че в сегашния кабинет никой не се употребява с особена поддръжка да стане министър председател –

хората желаят нови лица.

Ако Тереза Мей им даде каквото желаят и назначи Джейкъб Рийс-Мог за министър в кабинета, ще извърши няколко задания по едно и също време – да укрепи престижа си в кабинета, да задоволи настояванията на членската база и в последна сметка в действителност да приготви няколко евентуални бъдещи водачи.

В рамките на утринния блок, в който провокира възторг с позицията си за абортите, Джейкъб Рийс също загатна, че няма догадка при която да стане министър председател от сегашната си служба и съобщи, че няма да взе участие в борба за водачеството, даже такава да има още на следващия ден. По метода по който го сподели обаче, ясно загатна, че в случай че на следващия ден стане министър, това ще промени нещата.

Оттам нататък пред него ще стои единствено трудността на изборната процедура. Парламентарната група на Торите би трябвало да гласоподава, до момента в който не сведе избора до двама претенденти. Чак тогава те се подлагат на гласоподаване измежду партийните членове в страната. Популярността на Рийс-Мог измежду тях няма да му помогне, в случай че първо не си извоюва доверието на сътрудниците в Народното събрание.

Give this tweet a retweet & a 'like' if you still support #MoggMentum and @Jacob_Rees_Mogg after his honest and open interview on #GMB today pic.twitter.com/zV2bqYIH63
— MoggMentum (@MoggMentum) 6 септември 2017 година
Ако въпреки всичко всичко това се случи, единствено след няколко години, един против различен може да се окажат

двамата най-големи новобранци, трансформирали се като по знамение в водачи на своите партии – марксистът Джереми Корбин и Рийс-Мог, ултраконсервативният тори от 19-ти век.

Тончо Краевски проучва за Vesti.bg събития от интернационалната политика с фокус върху англоамериканския свят. Член е на Института за дясна политика.

Два от неговите разбори, оповестени във Vesti.bg, бяха преведени и оповестени от американското издание Watching America.

Тръмп не просто се отдръпва от Парижкото съглашение - той изпраща обръщение - виж в Watching America

Игра на покер или международна война - виж в Watching America
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР