Във Великобритания ще започне първото в света клинично проучване на

...
Във Великобритания ще започне първото в света клинично проучване на
Коментари Харесай

Защо някои хора доброволно се заразяват с коронавирус?

 Във Англия ще стартира първото в света клинично изследване на евентуална ваксина против COVID-19, при което участниците след имунизацията ще бъдат инфектирани с ковид. Тестовете ще са с сред 100 и 200 доброволци в клиника в Лондон, оповестиха английските медии.

Подобни проби, наречени предизвикателни изпитвания, целят по-бърз развой на утвърждение на ваксина. Този на препарата за COVID-19 ще стартира през януари. Не е прочут обаче производителят, като съгласно " Дейли мейл " това не нито " АстраЗенека ", нито " Санофи ". Месец откакто получат доза ваксина, участниците ще бъдат инфектирани с ковид.

Тестовете се финансират от държавното управление и форсират процеса на изпитванията, защото не се постанова да се чака имунизираните доброволци да се срещнат в вируса по натурален път, както става в елементарните проби на ваксини.

Предизвикателните изпитвания постоянно са част от създаването на ваксини и са употребявани при препарати против малария, коремен тиф и грип. За разлика от тези заболявания обаче, лекуване за ковид няма, което значи, че доброволците могат да се разболеят тежко.

Цели 2000 души обаче са кандидаствали за присъединяване в тестванията, а от тях са утвърдени 100-200.

Учените пък ще би трябвало да селектират вариант, който настоящо циркулира из Острова, измежду това ще би трябвало да преценяват каква тъкмо доза да дадат на доброволците, с цел да не ги разболеят съществено. Това е сложната част, защото още няма общоприета формулировка за безвредна доза за вирус, който е измежду хората от едвам няколко месеца. Някои хора, инфектирани с огромни количества от вируса, нямат никакви признаци, а други се разболяват тежко от по-малки дози.

Според " Файнейшъл Таймс " евентуално възнаграждението за всеки от участниците

ще е 4000 паунда.

Ваксините нормално се тестват при две групи хора, като и двете би трябвало да са в допир с заболяването по натурален път. Едните получават ваксина, а другите са контролна група. Това изисква хиляди участници, с които да се усили вероятността достатачен брой от хората да се заразят при естествените си контакти. При преиздикателните проби участниците могат да са по-малко, тъй като всички са инфектирани след това.

" След заразяването с ковид ще бъдем затворени в клиниката за 2 седмици ",

рaзказа пред Радио 4 на ББС един участниците в бъдещите проби – 18-годишният Алистър Фрейзър-Уркхарт. Целта е доброболците да не разпространят заболяването. Записах се в тестванията, тъй като те могат да спасят хиляди животи и да доведат до скорошно привършване на пандемията, изясни момчето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР