Във Великобритания наближава времето компаниите да започнат да връщат банковите

...
Коментари Харесай

Британските банки започват да събират Covid заеми за 75 млрд. паунда

Във Англия наближава времето фирмите да стартират да връщат банковите заеми, отпуснати по държавната стратегия за поддръжка против корона рецесията. Задачата пред банките е сложна - би трябвало да избегнат загубите от заемите и да не се повтори случилото се през 2008 година, когато финансовите институции бяха принудени да заплащат милиони компенсации поради прекомерно груби способи на събиране на отговорностите.

С наближаването на започването на процеса по събиране, четирите най-големи банки в Англия са наели повече от 750 събирачи на отговорности, като те минават образование за внимателно и правилно отношение към клиенти. Хана Бернард, началник на отдела по бизнес банкиране в Barclays, показа пред Reuters по какъв начин нейната банка подхожда към обстановката. " Проведохме подготвителен лагер, с цел да сме изцяло уверени, че всеки един събирач на отговорности е изцяло квалифициран ", споделя тя.

Най-популярната скица за финансово подкрепяне, при която дребни и междинни бизнеси можеха да вземат заем до 50 хиляди паунда, без да минават развой на инспекция и утвърждение, се очакваше да донесе към 60% загуби на държавното управление. Въпреки обстоятелството, че тези заеми са обезпечени от държавното управление на 80% или 100%, банките би трябвало да се опитат да съберат отговорностите още преди държавното управление да стартира да връща обезпечените заеми на финансовите институции. Това кара някои банкери да считат, че банките ще са на загуба, когато процесът завърши, само че банкери, интервюирани от Reuters, споделят, че случаите на измами са по-малко от предстоящото.

Английските банки настояват, че внезапно и жестоко отношение ще бъде употребявано единствено в случаи, в които се счита, че става дума за машинация, с цел да се избегне усещането, че банките ще излязат на облага от пандемията. Въпреки това доктор със независим кабинет, който е изтеглил заем от 50 хиляди паунда, се оплака, че в документа, който е получил от HSBC, е маркирал полето за финансови усложнения, само че все пак не е получил пролонгация и му е била потърсена цялата сума. От банката настояват, че са пробвали да се свържат с клиента и по трите вероятни метода за тях, само че не са получили отговор от него.
Най-трудното занапред следва
" Не би трябвало да забравяме високите равнища на държавна помощ към бизнесите. Истинският проблем ще настъпи, когато тази помощ завърши, тъй като не е ясно какъв брой от тях ще оцелеят ", счита Андрю Харисън, краткотрайния началник по бизнес банкиране в NatWest. Той добави, че неговата банка е наела над 150 спомагателни събирачи на отговорности, като също по този начин е минато образование по поведенчески науки, с цел да бъде изгладен процесът. От HSBC също обявиха, че са наели спомагателни събирачи, които са минали през образования. " Това, в което сме по-добри в сравнение с през 2008 година, освен ние като банки, само че и като общество, е че към този момент същински разбираме уязвимостта и стресът, който хората претърпяват. Също по този начин осъзнаваме и връзката сред персоналния живот и бизнеса на хората ", показа Аманда Мърфи, ръководеща комерсиалното банкиране в HSBC. " Ако някой човек каже, че е на лимита на опциите си, това не е просто израз. Нашите чиновници са подготвени да пренасочват сходни случаи на профилирани за това отдели, а и да им обяснят разновидности за помощ ", добави тя.

Плановете за държавен орган, който да се занимава със събирането на отговорности, пропаднаха, което още веднъж слага банките на напред във времето. Освен за метода, по който събират отговорности, те ще бъдат следени и за лихвите, които начисляват на клиентите си. Повечето от заемите са отпуснати на закрепена рента от 2.5%, само че има не дребна част, която е с нефиксирана. Близо 17 хиляди компании, изтеглили заеми на обща стойност над 3 милиарда паунда, са го създали при двуцифрена рента. Тези заеми са били отпуснати не от банки, а от кредитни компании, които обаче не могат да се възползват от преференциалното финансиране, предлагано от централната банка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР