Във Великобритания на Разпети петък се хапват малки хлебчета със

...
Във Великобритания на Разпети петък се хапват малки хлебчета със
Коментари Харесай

Как се празнува Великден по света - II

Във Англия на Разпети петък се хапват дребни хлебчета със стафиди и нарисуван кръст. Подобно на традицията в Съединени американски щати, и тук се търкалят боядисани яйца по наклонени ливади. Този, на който яйцето стигне най-бързо до долу, е победител в надпреварата и ще има най-вече шанс до края на годината.

На Разпети петък в Германия се яде риба. Най-популярните сладкиши са обичайните шоколадови зайчета. Според обичая, боядисаните яйца се крият в градината и децата ги търсят. Много известен обред в Германия е паленето на огромен огън в събота, към който се събират хората. Огънят символизира края на зимата и изгарянето на всички неприятни сили и мисли. На Великден цялото семейство се събира дружно на трапезата, а родителите крият сладкишите в къщата. Децата би трябвало да ги открият.

Най-популярните сладкиши във Франция са шоколадовите камбанки, направени ръчно. Освен камбанки се срещат и други шоколадови фигурки, измежду които и известните на всички места зайци.

В Испания огромният християнски празник се празнува с религиозни процесии на другите ордени. Участниците в процесиите са преоблечени с облекла, с които възвръщат подиуми от Инквизицията и последните дни на Христос.

Подобна на Испания, и в Русия празникът се свързва с тържествена върволица и циркулиране на черква със запалена свещ.Традиционните великденски лакомства са пироги и кулички.

Интересен бит има в Унгария на този ден. Мъжете напръскват със специфичен одеколон или с вода своите съпруги или другите близки дами в фамилията и работата. Смята се, че коренът на този бит е обвързван с плодородието. Жените черпят мъжете със сладкиши и боядисани яйца.

В православна Гърция ритуалите за празника са сходни на българските. От изключително интерес е празнуването на Великден на остров Корфу. В остарялата част на столицата на острова стартира празнична върволица от основната черква. Изваждат се мощите на патрона на Корфу – Свети Спиридон. Местните поданици украсяват домовете си в покривки с червени и златни цветове. Точна в 11 часа стартират да хвърлят от балконите си остарели глинени делви с вода. Всички поданици и посетители би трябвало да са готови и да не се изненадват от този чудноват „ дъжд ” от предмети. Вярва се, че по този начин се изхвърля нечистата мощ и всичко неприятно. Всеки би трябвало да вземе късче счупена делва и да го пази за шанс през цялата година.

Независимо, дали хората по света свързват празника с религиозната алегория за Христос, или следват остарели локални обичаи, на всички места се има вяра, че от този ден нататък животът ни ще стане по-светъл, по-чист и ще „ изгоним ” злото, заболяванията и всички неприятни сили. Продължава: Как се чества Великден по света - I
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР