Във Великобритания е разработен товарен кораб, оборудван с електроцентрала, която

...
Във Великобритания е разработен товарен кораб, оборудван с електроцентрала, която
Коментари Харесай

Великобритания разработи товарен платноход с мини електроцентрала

Във Англия е създаден товарен транспортен съд, оборудван с електроцентрала, която се зарежда посредством сгъваеми платна от полимерни композити с височина 37,5 м. Създателите чакат, че това ще понижи разхода на гориво и въглеродните излъчвания в атмосферата. Според BBC Broadcasting Corporation Pyxis Ocean, създаден от английската компания BAR Technologies, ще се насочи на първото си тестово пътешестване от Китай до Бразилия в близко бъдеще.

Отбелязва се, че платната ще спестят до 1,5 тона гориво дневно и ще понижат въглеродните излъчвания през целия живот на товарния транспортен съд с 30%. Сега делът на корабната промишленост в света съставлява към 2,1% от световните излъчвания на въглероден диоксид, или 837 милиона тона, показва BBC.

Експертите предвиждат, че до 2025 година половината от новите товарни кораби ще бъдат оборудвани с такива платна. Въпреки това, съгласно Стивън Гордън, шеф на Clarksons Research, сходни технологии не са подобаващи за всички кораби, защото платната биха попречили на разтоварването, да вземем за пример, на контейнеровози.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР