Във Великобритания бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината

...
Във Великобритания бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината
Коментари Харесай

Във Великобритания махат паметници, свързвани с търговията с роби

Във Англия бяха демонтирани два паметника, свързвани с робството. Причината - съображения за сигурност след случая в Бристол със статуята на търговеца на плебеи Едуард Колстън по време на антираситските митинги, която беше повалена и хвърлена в пристанището на града, съобщи БНР.

Статуята на търговеца на плебеи от XVIII век Робърт Мълиган беше свалена от постамента пред музей в лондонския квартал „ Докландс “. Общински чиновници обявиха, че са взели мярката по искане на локалната общественост. Мълиган е построил фамозните за времето си докове West India в Лондон, само че името му е мощно обвързвано с търговия на плебеи.

Скулптура-карикатура на глава на негър мъж с надпис „ Спасете ме “ бе отстранена от исторически пъб от XVIII век в Ашбърн, Дарбишър, след подписка от 28 000 души, които считат скулптурата за расистка.

В Оксфорд се събраха над хиляда стачкуващи с искане да бъде отстранена статуята на Сесил Роудс, създател на Британската Южноафриканска компания.

Всичко това става, откакто кметът на Лондон Садик Хан разпореди преразглеждане на историческите забележителности в столицата. Хан съобщи за „ Скай нюз “, че желае да има град, който по-добре отразява духа на жителите му.

Петиции за унищожаване на монументи, свързвани с расизма и колониализма, са пуснати в доста други градове, измежду които Манчестър, Единбург, Кардиф, Оксфорд и Шрюзбъри.

Властите порицаха протестиращите в Бристол за „ позорната “ им кавга със статуята на Колстън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР