Във Велико Търнво беше открит и паметник на генерал Сава

...
Във Велико Търнво беше открит и паметник на генерал Сава
Коментари Харесай

Откриха паметник на генерал Сава Муткуров във Велико Търново

Във Велико Търнво беше открит и монумент на военачалник Сава Муткуров, един от радетелите за национално обединяване, съобщи Нова тв.
С боен обред и поднасяне на венци и цветя на паметника Майка България, стартира Деня на Съединението за великотърновци.

След отбелязването на националният празник беше открит бюст-паметник на военачалник Сава Муткуров - първият български военачалник и единственият офицер, удостояван с ордена „ За храброст” - I степен.

Участник в Руско-турската война и воин от боевете при Шипка той минава и през политическата кариера. След абдикацията на Батенберг, е определен за регент, а по-късно и за министър на войната.

„ Това е един от най-хубавите представители на това потомство, което сътвори България, което я построи, отбрани, съедини. Той си отиде на 39 години. Едва ли има човек, който за късата си житейска задача да е приключил, толкоз доста неща”, сподели историкът проф. Милко Палангурски.

Паметникът е дарен от наследниците на военачалник Муткуров. При реставрацията му е направено изненадващо изобретение – направен е от фамозен италиански ваятел.

„ Едно късче отпадък е паднало от него и тогава са видели надписа на статуя и са разбрали, по какъв начин е юридически, къде е правен”, описа Александър Кирков – правоприемник на ген. Сава Муткуров.

Статуята е направена в Италия от мрамор, с който е работил самият Микеланджело. А нейният създател Винченцо Йераче е бил обичан ваятел на тогавашния папа Лъв 13.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР