Във Велико Търново и село Мусина на 10 и 13

...
Във Велико Търново и село Мусина на 10 и 13
Коментари Харесай

Отбелязвят нощта на прилепите в Търново

Във Велико Търново и село Мусина на 10 и 13 октомври Пещерен клуб „ Дервент ”, Ученически спелеоклуб „ Проф Рафаил Попов “ – Велико Търново и Гимназията по туризъм „ Д-р Васил Берон “ по традиция ще предизвикат децата с разнообразни занимания за Нощта на прилепите. Във Велико Търново програмата ще бъде: рисунки, разработване маски на прилеп, прилепни сладки, ще бъдат показани презентации за прилепите в България и по света и ще се организира диалог на тематика „Нашите тихи съседи“. На финала всеки участващ ще има опция да „полети като прилеп“ по алпийски тролей.
В с. Мусина мероприятието ще се организира пред Мусинската пещера.

В честването на Нощта на прилепите в страната общо ще вземат участие над 15 организации, институции и цивилен групи, измежду които: Зелени Балкани; Център за проучване и отбрана на прилепите към Национален природонаучен музей – Българска академия на науките (ЦИЗП); ; Българска Фондация „ Биоразнообразие “ – БФБ; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен и други Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS –

Споразумението за запазване на европейските типове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 година във Франция и Полша, през днешния ден Европейската нощ на прилепите се провежда допълнително от 30 страни, измежду които и България. През 2012 година, за първи път към събитието се причислиха и Съединени американски щати, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се трансформира в интернационална демонстрация, надхвърляща мащабите на „ Стария континент “, която цели да запознае повече хора с неповторимия метод на живот и огромната значителност на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР