Във Велико Търново честванията започнаха рано сутринта с празнична Света

...
Във Велико Търново честванията започнаха рано сутринта с празнична Света
Коментари Харесай

Велико Търново отбелязва Независимостта на България с богата програма

Във Велико Търново честванията започнаха рано сутринта с празнична Света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „ Свети 40 мъченици ”.

.

След това бяха осветени бойните флагове на НВУ “Васил Левски ” и знамената на държавни и общински институции, образователни заведения и неправителствени организации.

.

По традиция във Велико Търново беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 година цар Фердинанд прогласява българската самостоятелност.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова участваха на честванията. Те се включиха и в шествието до паметника " Майка България ".

 

Недоверие в службите изричат хора, които желаят да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Сигурна съм, че президентът Радев няма да допусне това, съобщи вицепрезидентът Йотова.

 

По мотив решението за експулсирането на свещеници от Руската православна черква от България, Илияна Йотова уточни, че службите са в правото си да свършат това, в случай че имат задоволително доказателства и сигнали.

Денят във Велико Търново ще бъде пъстър с богата стратегия. Шоу-спектакъл на участниците в ХVІ Международен фестивал на военните оркестри следва пред постройката на Български пощи. Ще има празничен концерт на Представителния отбор на въоръжените сили на Р България с присъединяване на Маргарита Хранова и Орлин Горанов пред постройката на Община Велико Търново.

 

През целия ден ще има Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите- целодневни концерти, пърформанси, хепънинг, Посещенията на крепостта " Царевец " през днешния ден са с вход свободен до 16:00 ч., както и църквара-музей " Св. 40 мъченици ", която ще работи до 17:30 ч.

Предстоят още доста концерти денем, а в 18 ч. ще се извие огромното Търновско хоро от МДТ „ Константин Кисимов ” до Паметника на обесените. От 19.30 е тържествената инспекция на площад „ Цар Асен І ”. Аудио-визуалният театър „ Царевград Търнов - тон и светлина ” е от 20.15 ч. на площад „ Цар Асен І ”. 

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР