Във вечерта на първия ден от месец октомври, в изложбената

...
Във вечерта на първия ден от месец октомври, в изложбената
Коментари Харесай

Признатият художник Здравко Палазов с изложба - 35 години творчески път

Във вечерта на първия ден от месец октомври, в изложбената зала на Клуба на дейците на културата в Смолян, пред близки, свои фенове и съграждани, надарения художник Здравко Палазов показа вълнуваща галерия, във връзка 35 години креативен път. Събитието бе публично намерено с прочувствена и прочувствена тирада от сполучливия предприемач и претендент за кмет Стефан Сабрутев.

“За Здравко Палазов огромният български художник учен Светлин Русев споделя:
„ Има създатели които не се нуждаят от показване. До такава степен е персонално възприемането и внушението им, че всяка словесна интервенция малко или доста ще наруши достоверността на създателя. “ Всяко допиране до живописта на Здравко Палазов единствено по себе си е изобретение, което във време на безпорядък, съсипия и принуждение са като самотни вестители на човешкия блян към светлината. “

Известна истина е, че живописта на Здравко е такава, какъвто е нейният създател. Здравко Палазов е човек със своя позиция и собствен взор към изкуството. Той е създател с възприятие за обществена правдивост, човек мислещ за Смолян и родния край. Именно за това живее и твори в Смолян.”
Изложбата съдържа 35 платна – портрети, пейзажи, композиции и е отдадена на 35-годишната креативна активност на художника. Експозицията идва от Пловдив, Варна и Бургас, където Палазов беше отпред в обществения плакат на известните градове на изкуството и културата.

Здравко Палазов приключва Художествена гимназия в гр.Казанлък, след което продължава образованието си в Художествената академия в София, компетентност “Живопис “ при проф. Добри Добрев, незабавно след Академията взе участие във всички национални изложения в Русе, Велико Търново, Бургас, Смолян, Стара Загора, София, Сливен и други
Не дребен е броя и на независимите му изложения в чужбина – Канада, Германия, Чехия, Полша, Швейцария, Япония, Русия, Съединени американски щати, Австрия и други страни. Негови произведения има в доста частни сбирки и художествени галерии. Освен живописец Здравко Палазов е и добър илюстратор, илюстрирал е над 40 книги, от които на създателите Найден Вълчев, Надежда Захариева, Усин Керим, Банан Бананов, Уилям Мередит, Ганчо Керечев и други

Здравко Палазов е един от специалистите взели участие в основаването на Закона за културното завещание. Бил е шеф на Художествената изложба в Смолян, през който интервал активността на галерията се характеризира с интензивно наличие в културния живот на Смолян – експонирането на доста изложения с разнообразни създатели от България и чужбина.
Изложбата има още едно посвещение: „ На огромния стихотворец и другар на Смолян Любомир Левчев, който ни напусна преди няколко дни “. Тя ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 15 октомври т. г.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР